Svijet

Ovako nešto još nije viđeno: Obavještajni rat u punom je jeku. Kako zapadne špijunske agencije pokušavaju potkopati Putina

Zapadne obavještajne agencije vode psihološki rat oko Ukrajine direktno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, stručnjakom za taj žanr, koji sada učinkovito uzima dozu vlastitog lijeka.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici oslikavaju zaglavljenu, demoraliziranu i nefunkcionalnu rusku vojsku koja nosi katastrofalne gubitke na bojnom polju, a istovremeno stvaraju viziju rastuće političke napetosti unutar Kremlja. Tvrde da je ruski čelnik izoliran, loše savjetovan i nema stvarnih obavještajnih podataka o tome koliko loše ide rat, navodi CNN u svojoj analizi.

Zapadne vlade sprečavaju Putina da definira narativ rata – baš kao što su to činile i prije nego što je počeo, kada su njihove obavještajne službe ispravno nazvale invaziju za koju su mnogi geopolitički stručnjaci mislili da je malo vjerovatna.

To je teška pozicija za ruskog čelnika koji je i sam često koristio informacijski rat, posebno dok se miješao u američke i evropske izbore. Izvanredan detalj deklasificiranih obavještajnih procjena također mora biti posebno gadan za Putina, bivšeg oficira KGB-a i šefa obavještajne službe. I ostavljaju otvorenom mogućnost da zapadne obavještajne agencije imaju kapacitet da duboko proniknu u ratne napore Kremlja i unutarnju politiku, što će vjerovatno razbjesniti ruskog čelnika i otvoriti nove pukotine u njegovom režimu.

Spremnost zapadnih vlada da budu tako otvorene u pogledu onoga što vide u Ukrajini i Moskvi iznenadila je čak i neke veteranske špijune.

“To čini obavještajne profesionalce, čak i one bivše poput mene, nervoznima, jer, naravno, toliko je ukorijenjeno u nama štititi izvore i metode”, rekao je Steve Hall, bivši šef ruskih operacija CIA-e, za CNN u četvrtak.

Dio intrige oko američkog obračuna s Putinom i obavještajnog ugla potpomaže priroda same tajne zajednice. Autsajderi nemaju načina da neovisno procijene punu tačnost informacija koje su njihovi čelnici gurnuli u javnost. Tako da ne znamo odakle sve to dolazi ni od koga. Ali, naravno, to je poenta, a Rusi također nagađaju.

Pokušaj da se rat u Ukrajini prikaže kao katastrofa za Rusiju dolazi u trenutku kada zapadni dužnosnici odbacuju tvrdnje Moskve da deeskalira sukob u Kijevu i drugdje. Umjesto toga, kažu, Putinove snage se “premještaju” – vjerovatno za pojačani napad na istočne ukrajinske regije gdje Moskva udara civile i uništava gradove. Takva bi se taktika mogla osmisliti kako bi se ujedinila područja pod ruskom kontrolom s Krimom, koji je Putin zauzeo 2014., te da bi se Moskvi dao direktan koridor do Crnog mora kroz Ukrajinu.

Unutrašnja priča o ratu

Posljednjih dana zapadni dužnosnici skicirali su izvanredan portret rata.

U Australiji je u ponedjeljak, jedan od glavnih britanskih špijunskih šefova, Jeremy Fleming, rekao da je Putin “pogrešno procijenio” rat, otpor ukrajinskog naroda i kapacitete vlastite vojske, te da su ga njegovi podređeni slabo služili.

“Vidjeli smo ruske vojnike – bez oružja i morala – kako odbijaju izvršavati naređenja, sabotiraju vlastitu opremu, pa čak i slučajno obaraju vlastite avione”, rekao je Fleming, koji je na čelu GCHQ, britanskog ekvivalenta nacionalne sigurnosne agencija. Flemingova iskrenost bila je neočekivana jer je dolazila od šefa vodeće špijunske agencije. Ali to se odražava u Sjedinjenim Državama gdje su se u srijedu pojavili novi izvještaji koja su otvorila prozor u rat i Putinov najuži krug.

Jedan dužnosnik rekao je Jeremyju Diamondu iz CNN-a da Putina “pogrešno informiraju” savjetnici o tome koliko loše djeluje ruska vojska i o utjecaju sankcija na rusku ekonomiju. Direktorica komunikacija Bijele kuće Kate Bedingfield tada je pred kamerama rekla da se savjetnici ruskog čelnika “previše boje reći mu istinu”. Rekla je da sada postoji “trajna napetost” između Putina i njegovog vojnog vodstva.

U srijedu je ovaj novi niz deklasificiranih procjena dospio na naslovnice. U četvrtak je predsjednik Joe Biden upitan o njima u javnom okruženju, jer su dužnosnici vjerovatno znali da će biti. Slijed je predsjedniku dao priliku da dodatno pojača američki narativ.

“Postoji puno nagađanja”, rekao je Biden, iako su ta nagađanja, naravno, bila potaknuta informacijama koje je Bijela kuća dopustila u javnost. Upitan koliko su Putina pogrešno informirali njegovi savjetnici, Biden je odgovorio: “Ne govorim to sa sigurnošću – čini se da se samoizolira, a postoje indikacije da je otpustio ili stavio u kućni pritvor neke svoje savjetnike.” Dok je Biden rekao da SAD nemaju toliko čvrstih dokaza, njegovi su komentari pokrenuli potpuno novu bujicu pažnje na Putinovu trenutnu situaciju.
Dakle, šta tačno zapadne vlade pokušavaju učiniti s ovom novom upotrebom deklasificiranih obavještajnih procjena? Pogotovo s obzirom na to da je u mnogim prethodnim geopolitičkim krizama obavještajni podaci rutinski držani u tajnosti?

Kao i kod poruka prije invazije, jasno je da SAD ne žele da Rusi budu u stanju stvoriti vlastiti dominantni narativ o ratu putem dezinformacija. Stvaranje slike neuspjelog rata također pomaže održati podršku oštrom stajalištu Zapada protiv Putina. To bi također moglo poboljšati moral među Ukrajincima koji se odupiru ruskom napadu. I to zapadnim čelnicima daje političko otvaranje da tvrde da njihova politika funkcionira dok upravljaju javnim mnijenjem o ratu.

Dajući uvid u nered među ruskim trupama, saveznici bi mogli izgraditi unutrašnji politički pritisak na Kremlj. S obzirom na to da je moskovska vlada ugušila neovisne medije, bit će malo iluzija da će ruski narod čuti američku verziju događaja, iako bi tehnološki pametni mlađi Rusi s VPN lozinkama koji dopuštaju pristup stranim internetskim uslugama mogli.

No, bubanj poniženja za Rusiju mogao bi dodatno posijati razdor unutar vojne, političke i obavještajne elite. Posljednjih dana gotovo se činilo da se zapadni dužnosnici, tako otvoreno raspravljajući o situaciji u ratu, pokušavaju direktno obratiti Putinu i njegovim savjetnicima.

Komplikacije strategije vođene obavještajnim podacima

Malo je vjerovatno da će tok obavještajnih podataka uskoro presušiti. To je zato što se čini da je ukorijenjen u moralnom problemu unutar ruskih oružanih snaga, koji je postao očit zahvaljujući prisluškivanju.

“Vade svoje mobitele i pokušavaju međusobno komunicirati, oboje taktički: ‘Gdje si? ​​Gdje ti je jedinica?’ a možda i kod kuće u Moskvi. To ih čini vrlo lakim za prikupljanje”, rekao je Hall.

“A onda, zanimljiva je politička odluka reći, gle, vrijedi možda pokazati Rusima koliko smo dobri u prikupljanju ovih stvari, kako bismo donijeli glas građanima obiju zemalja, građanima svijeta, o tome šta se stvarno događa u ruskoj vojsci upravo sada”, dodao je Hall.

“To je zanimljiva odluka, ali je bila vrlo poučna.”

Ipak, ima razloga za oprez u tumačenju rata isključivo na temelju deklasificiranih procjena Zapada.
Obavještajne službe su, po definiciji, mutan posao. Informacije o ruskim operacijama u Ukrajini i očitoj izolaciji Putina u Moskvi samo govore vanjskom svijetu što zapadne obavještajne službe žele objaviti. Stoga ne postoji način da autsajderi znaju da li ti snimci daju potpunu sliku ili selektivniju.

A informacije koje se filtriraju i dalje su ograničene. Dužnosnik kojeg su citirali CNN-ov Diamond i Kevin Liptak u srijedu je odbio dati dodatne detalje o Putinu kojeg su njegovi savjetnici pogrešno informirali osim onoga što je objavljeno. Obavještajna zajednica skinula je tajnost i smanjila ocjenu sažetka svojih nalaza, ali ne i sam materijal.

Kao i uvijek, obavještajne agencije poduzimaju naporne korake kako bi izbjegle identificiranje svojih izvora i metoda koje su korištene za prikupljanje obavještajnih podataka.

Bilo je više puta u novijoj američkoj historiji, naprimjer, prije američke invazije na Irak 2003., kada su se procjene američkih obavještajnih službi pokazale pogrešnim. U ovoj krizi, međutim, tajna zajednica je popravila dio svog ugleda. Sedmicama je SAD upozoravao da se Putin sprema poslati svoje snage preko ukrajinske granice. Čak su i Ukrajinci bili skeptični.

Zatim je nekoliko sati prije nego što se invazija zapravo dogodila, SAD izdao upozorenje da je upad neizbježan – i pokazalo se tačnim.

Ipak, problemi s kojima se susrela ruska invazijska sila iznenadili su zapadne obavještajne agencije i izazvali ponovnu procjenu pretpostavki o navodnoj moći ruskih vojnih snaga i vodstva.

Šef američkog evropskog zapovjedništva, general Tod Wolters, rekao je na saslušanju u Senatu ove sedmice da bi mogao postojati jaz u obavještajnim podacima koji je naveo SAD da precijene snagu Rusije i podcijene ukrajinsku obranu.

Ali čak i taj previd samo naglašava iznenađujuće slab učinak ruskih snaga i skreće pažnju na to, dodatno pospješujući ciljeve Zapada.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare