Svijet

Ovako nešto Putin nikada nije uradio. Pobjesnio je i naredio čistku, obavještajce masovno trpa u zatvor

“Staljinistička” masovna čistka ruske tajne obavještajne službe je u toku nakon što je više od 100 agenata smijenjeno, a šef odjela odgovornog za Ukrajinu poslan u zatvor. Prema nalogu Putina, koji je pobjesnio zbog neuspjeha invazije na Ukrajinu, otpušteno je oko 150 službenika Federalnog sigurnosnog ureda (FSB), uključujući neke koji su uhapšeni, piše The Times.

Svi protjerani bili su zaposlenici Pete službe, odjela osnovanog 1998., kada je Putin bio direktor FSB-a za izvođenje operacija u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza s ciljem da ih zadrži unutar ruske orbite.

Bivši šef službe Sergej Beseda (68) poslan je u zatvor Lefortovo u Moskvi nakon što je prošlog mjeseca stavljen u kućni pritvor. Zatvor je koristio NKVD, prethodnik KGB-a, za ispitivanje i mučenje tokom Staljinove velike čistke 1930-ih.

O čistki u FSB-u izvijestio je Christo Grozev, izvršni direktor Bellingcata, istražne organizacije koja je 2018. razotkrila dva trovača iz Salisburyja. Nije otkrio izvor svojih informacija.

Oficir je smijenjen jer je “dao Kremlju lažne informacije o stvarnoj situaciji u Ukrajini prije invazije”, rekao je.

“Mogu reći da, iako značajan broj njih nije uhapšen, više neće raditi za FSB”, rekao je Grozev za Popular Politics, YouTube kanal o ruskim aktuelnostima.

Prošlog mjeseca službenici FSB-a također su izvršili pretrese na više od 20 adresa u Moskvi kolega za koje se sumnjalo da su u kontaktu s novinarima.

Beseda, koja je i dalje pod istragom, zadržana je pod službenom optužbom za pronevjeru. U stvarnosti, međutim, osnova za njegovo hapšenje je neuspješna invazija, za koju se okrivljuje slaba obavještajna informacija o političkom stanju u Ukrajini.

Smatra se da ga je zamijenio njegov zamjenik Grigorij Grišajev (58).

Andrej Soldatov, stručnjak za ruske sigurnosne službe, rekao je da je Putin slanjem Besede u Lefortovo poslao “vrlo snažnu poruku” drugim elitama u Rusiji.

“Bio sam iznenađen ovime”, rekao je za The Times. “Putin ga je vrlo lako mogao jednostavno otpustiti ili poslati na neki regionalni posao u Sibir. Lefortovo nije lijepo mjesto i slanje mu tamo signal je koliko ozbiljno Putin ovo shvata.”

Lefortovo, koji je zatvor kojim upravlja FSB, ima podzemnu streljanu s rupama od metaka koje su ostale od Staljinovih čistki, kada je prostorija korištena za masovna pogubljenja.

U članku za The Moscow Times, Soldatov je sugerirao da je moguće da se Beseda sumnjiči da je prenio informacije CIA-i.

Prije nego što je preuzeo Petu službu, Beseda je radio u protuobavještajnoj službi, što je bila uloga koja je uključivala blisku vezu s stanicom CIA-e u Moskvi. Kad bi bio dvostruki agent, to bi objasnilo sumnje Kremlja kako su američke obavještajne službe bile tako tačne u pripremama za invaziju.

Soldatov je rekao da ne vjeruje da je Beseda dvostruki agent, ali je rekao da to odgovara Putinovim namjerama da to sugerira.

“Dobro je moći okriviti izdajnika. To je vrlo ruska stvar”, rekao je.

U godinama prije invazije, Peta služba bila je aktivna u pokušaju destabilizacije Ukrajine kroz uzgoj proruskih političkih figura i pokušaja poticanja nemira među krajnje desnim skupinama u zapadnoj Ukrajini.

Grozev je rekao da vjeruje da su ruske sigurnosne službe potrošile “milijarde dolara” na neuspjele pokušaje da osiguraju potporu “mutne političke klase” u Ukrajini uoči rata.

“Od 2014. do danas, između 140 i 150 službenika FSB-a imalo je neograničen proračun za regrutiranje Ukrajinaca bilo koje razine”, rekao je u raspravi s dvojicom novinara Novaya Gazeta prošlog mjeseca.

Grozev je dodao da je velik dio novca potrošen na dovođenje ukrajinskih regruta skupim putovanjima na Tajland, Kipar i Maldive.

“Bio je to novac koji nikada nisu zaradili”, dodao je, misleći na potpuni neuspjeh pokušaja FSB-a da izazove nemire u Ukrajini.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare