svakodnevne navike

Ove četiri uobičajene navike mogu da uzrokuju dijabetes

Dijabetes, složeni metabolički poremećaj koji karakteriše povišen nivo šećera u krvi, pogađa milione ljudi širom svijeta i predstavlja ozbiljne zdravstvene rizike ako se ne liječi.

Iako genetika može predisponirati neke pojedince za dijabetes, faktori načina života igraju ključnu ulogu u njegovom nastanku i napredovanju.

Određene navike, ako se ne kontrolišu, mogu doprinijeti razvoju dijabetesa, kaže dijetetičar Kimberli Viman. Ove navike mogu dovesti do dugoročnog povećanja nivoa šećera u krvi, povećavajući rizik od dijagnoze dijabetesa. Ovo su četiri uobičajena na koje je Viman ukazao.

 1. Gledanje televizije poslije večere
  Jedna uobičajena navika koja može dovesti do dijabetesa je sjedenje i gledanje televizije (ili bavljenje nekom drugom sedentarnom aktivnošću) odmah poslije večere. „Da bi se spriječilo da nivo šećera u krvi bude previsok predugo, odlična je ideja izaći u šetnju poslije obroka, posebno večere“, kaže dijetetičar za SheFinds.
 2. Kasno noćni deserti
  Prepuštanje slatkim desertima kasno uveče takođe može povećati rizik od dijabetesa. „Mnogi deserti su bogati šećerom, što može dovesti do porasta nivoa šećera u krvi“, kaže Vajman. Ovo dugoročno povećanje nivoa šećera u krvi može dovesti do povišenih nivoa A1C, markera za dijagnozu dijabetesa.
 3. Ograničavanje kalorija
  Ako pokušavamo da smršamo, restriktivna dijeta često može izgledati kao najbrži put do cilja. Međutim, ovo dolazi sa mnogim nedostacima. Fokusiranje isključivo na ograničenje kalorija može biti štetno za ljude koji su u riziku od dijabetesa.

Viman naglašava: "Kvalitet ishrane i hranljivih materija važniji su od broja kalorija koje se unose. Jednostavno smanjenje kalorija može dovesti do neadekvatnog unosa esencijalnih hranljivih materija, kao što su proteini i ugljeni hidrati bogati vlaknima, koji su neophodni za pravilnu ishranu i prevenciju dijabetesa. ."

 1. Izbjegavanje ugljenih hidrata
  Uprkos vjerovanjima, potpuno izbjegavanje ugljenih hidrata može biti kontraproduktivno za prevenciju dijabetesa, ističe dijetetičar. Tvrdi se da zdravi ugljeni hidrati, bogati vlaknima, mogu spriječiti ili kontrolisati dijabetes sprečavanjem skokova nivoa šećera u krvi.

Ugljeni hidrati bogati vlaknima pomažu u usporavanju apsorpcije šećera u krvotok, smanjujući rizik od visokog šećera u krvi i insulinske rezistencije.