stručnjaci upozoravaju

Ove namirnice su najštetnije za zdravlje zuba

Osim slatkiša, na što nas upozoravaju od malena, tu je još namirnica koje škode zubima te kroz ih kroz vrijeme brže kvare.

"Nisu samo očigledne slatke poslastice ono što predstavlja rizik za zube. Neki manje sumnjivi krivci mogu biti jednako štetni", izjavila je stomatologinja Whitney DiFoggio za CBS News.

Slatka i kisela pića

To uključuje vaša omiljena gazirana pića, sportska pića, energetska pića, pa čak i voćne sokove. Estetska stomatologinja dr. Lana Rozenberg nazvala ih je 'najvećim krivcima'.

Svako piće koje sadrži veliku količinu šećera, ostane među zubima i vrlo je loše za oralno zdravlje, čak može dovesti do kvarenja, naglasila je doktorica.

"Kiselost može nagrizati zubnu caklinu što može dovesti do karijesa, osjetljivosti i tako dalje", navela je Rozenberg.

Ljepljivi bomboni

Ljepljiva hrana također je na ovoj listi. Iako ovo uključuje bombone poput gumenih bombona, odnosi se i na 'zdravu hranu' poput suhog voća za koje možda niste svjesni da se lijepe za zube.

"Lako se lijepe za zube i ulaze u pukotine, što ih čini kompliciranim za čišćenje i stoga predstavljaju veći rizik od karijesa", navela je DiFoggio.

Ovo uključuje namirnice poput hljeba, tjestenine, čipsa i slanih krekera. Problem je u tome što se oni 'razgrađuju na šećere u ustima, lijepe se za zube i povećavaju mogućnost karijesa.

"Ova se hrana lako lijepi za i između zuba, hvatajući šećere kojima se bakterije hrane, proizvodeći štetne kiseline", rekla je DiFoggio.

Kako spriječiti oštećenje zuba

Ne brinite, ne morate se odreći ove hrane da biste imali zdrave zube. Postoje načini za smanjenje njihovih štetnih učinaka, kažu stručnjaci, osim održavanja dobre oralne higijene poput svakodnevnog pranja zuba i čišćenja zubnim koncem.

"Redoslijed kojim jedete hranu može utjecati na zdravlje vaših zuba. Konzumacija zdravije, vlaknaste hrane poput jabuka ili mrkve nakon konzumiranja slatke ili ljepljive hrane može pomoći u prirodnom čišćenju zuba uklanjanjem čestica hrane i šećera, učinkovito smanjujući rizik od nakupljanja plaka i karijesa", istaknula je DiFoggio.

Još jedna namirnica pomaže - iako je ljepljiva, žvakaća guma koja sadrži ksilitol, zaslađivač koji se koristi u mnogim žvakaćim gumama bez šećera, može pomoći u povećanju protoka sline za ispiranje ostataka hrane i učinkovitiju neutralizaciju kiseline", zaključila je DiFoggio.

Slina je također prirodno sredstvo za čišćenje, dodaje Rozenberg, pa - 'što više žvačete, što više sline stvarate, to će vaši zubi biti čišći'.