OBRATITE PAŽNJU

Ove navike kod roštiljanja mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, pa čak i fatalne

Mnogo ljudi voli jesti hranu s roštilja, ali iza toga vrebaju neke potencijalne opasnosti po zdravlje. Prema Svjetskom fondu za istraživanje raka, postoje dokazi da meso s roštilja, perad i riba mogu povećati rizik od raka želuca, piše Express.

Zagaranje hrane

Uzročnici raka su heterociklički amini (HCA), koji nastaju kada se aminokiseline (građevni blokovi proteina) u hrani izlože vrlo visokim temperaturama (kao što je slučaj s roštiljem), i policiklički aromatski ugljikovodici (PAH), koji se nalaze u dimu i plamenovi.

Kako biste smanjili izloženost ovim hemikalijama, izbjegavajte jesti zagorjelu ili pretjerano pougljenjenu hranu. Plamen nastaje kada masnoća kaplje na ugljen, stoga odaberite meso bez masnoća, nemojte pretrpati rešetku, a ako se plamen razbukta, premjestite hranu na hladniji dio roštilja.

Djelomično kuhanje, a zatim dovršavanje na roštilju, također smanjuje vrijeme izlaganja hrane plamenu i dimu. Korištenje friteze za djelomično kuhanje odlična je opcija. Korejsko istraživanje pokazalo je da prženje u fritezama na vrući zrak sprječava stvaranje HCA u pilećim krilcima i svinjetini u usporedbi s pečenjem na roštilju.

Utvrđeno je da meso u marinadi sa začinskim biljem i začinima poput đumbira, bijelog luka, ružmarina i kurkume smanjuju HCA. Portugalski su istraživači, također, otkrili da je mariniranje odreska u tamnom pivu prije pečenja na roštilju smanjilo PAH za 53 posto, dok su vinsko i jabukovo sirće snizili PAH u svinjetini pečenoj na žaru za 66 posto, a bijelo sirće za 79 posto.

Previše mesa

Iako mnogi ljudi više uživa u jelima biljnog porijekla, meso je i dalje u centru pažnje na roštilju i često ga puno jedemo.

U Great British BBQ istraživanju, samo tri posto ljudi reklo je da više voli povrće nego odreske, kobasice i hamburgere. To nije dobra vijest za zdravlje jer je crveno meso bogato zasićenim masnoćama koje mogu povećati holesterol u krvi.

Da biste smanjili zasićene masti, zamijenite govedinu i janjetinu piletinom i puretinom, smanjite masnoću s mesa.

Također, postoje dokazi da crveno i prerađeno meso poput kobasica povećava rizik od raka crijeva pa na jelovnik stavite losos, sardine, skuše i škampe bogate omega-3 masnim kiselinama. Biljni hamburgeri i kobasice sada su široko dostupni, ali provjerite etikete jer mogu sadržavati puno masti i soli.

Trovanje hranom

Prema Agenciji za standarde hrane svake godine ima 2,4 miliona slučajeva trovanja hranom, a ljeti se slučajevi udvostruče. Kad je hrana s roštilja u pitanju, postoji veća vjerojatnost konzumacije nedovoljno kuhanog mesa, ostavljene hrane na suncu i unakrsne kontaminacije između sirove i pripremljene hrane.

Kako biste smanjili rizik, počnite s čistom rešetkom. Gotovo polovica ljudi priznaje da je ne čisti nakon spravljanja hrane. Provjerite je li ugljen za roštilj dovoljno vruć prije nego počnete kuhati jer inače hrana može biti pougljenila izvana, ali biti sirova u sredini. Ne perite sirovu piletinu ili meso (prskaju bakterije), ali ih spakirajte u posebne, zatvorene posude i koristite rashladne torbe i kutije s ledom da ostanu hladni.

Meso i perad temeljito termički obradite. Izbjegnite unakrsnu kontaminaciju držanjem sirovih i kuhanih sastojaka odvojeno, čak i na roštilju, korištenjem različitih posuda, dasaka za rezanje, tanjira i zdjela. Nemojte nikad ostatkom marinade od sirovog mesa prelijevati djelomično ili kuhano meso. Ako je želite koristiti, prvo je skuhajte. Također, redovito perite ruke, salate i umake držite hladnima i pokrivenima, a ostatke brzo spremite.

Posjekotine i opekline

Nesreće su česte u kuhinji, ali roštiljanje dodaje još veći rizik, s većim plamenom i oštrim alatima. Istraživanje iz SAD iz 2021. godine pokazalo je da je 13 posto onih koji posjeduju roštilj priznalo nezgodu povezanu s vrućim ugljenom. Kako biste spriječili povrede, provjerite je li roštilj stabilan, u dobrom stanju i dovoljno udaljen od šupa, ograda i stabala.

Nikada nemojte prelijevati tekućinu za upaljače ili benzin preko ugljena. Koristite alate s dugim drškama, pazite pri otvaranju paketa od folije koje ispuštaju vrelu paru i ostavite drveni ugljen i jednokratne roštilje da se potpuno ohlade prije nego što ih bacite u kante kako ne bi opekli druge ili izazvali požar.

Također, pazite na žičane četke koje se koriste za čišćenje rešetke. Osim što uzrokuju posjekotine, opuštene čekinje žice mogu završiti na roštilju i u hrani te uzrokovati povrede usta, grla, pa čak i jednjaka, želuca i crijeva.

Pijanke

Roštilj i alkoholna pića obično idu zajedno. Pijenje često počinje poslijepodne i nastavlja se tokom noći, što povećava vjerovatnost mamurluka. Dehidracija je čest problem, pogotovo kad je snažno sunce. Također, prekomjerno pijenje povećava vjerovatnost nesreća.

Pijenje također znači da je vjerojatnije da ćemo pretjerati u uživanju u hrani, što nas čini sklonima probavnim smetnjama kada odemo na spavanje.

Razrijedite vina s gaziranom vodom, a u žestoka alkoholna pića stavite veliku količinu leda. Popijte bezalkoholno piće iza svakog alkoholnog.