Zdrava hrana

Ovih 8 namirnica pomaže u razvoju mišića

Foto: Pixabay

Iako je proteine najjednostavnije dobiti iz mesa, oni koji ne žele ili iz nekog razloga ne mogu konzumirati meso, proteine će morati potražiti među nekim drugim namirnicama.

Iako je proteine najjednostavnije dobiti iz mesa, oni koji ne žele ili iz nekog razloga ne mogu konzumirati meso, proteine će morati potražiti među nekim drugim namirnicama, a najčešće su to žitarice i sjemenke.

Sočivo

Sočivo dolazi u raznima varijacijama – crveno, žuto, crno, smeđe i zeleno, piše N1 Zagreb.

Nemojte da vas njihova minijaturna veličina zavara o njihovoj hranljivoj vrijednosti. Kuvano sočivo sadrži do 25 grama proteina na 100 grama.

Soja

Na 100 grama kuvane soje može biti i do 39 grama proteina.

Kao fleksibilna namirnica, soja se može koristiti za pripremu širokog spektra jela, uključujući salate, glavna jela i međuobroke.

Sjemenke bundeve

Osim što su izvrstan izvor proteina, semenke bundeve takođe sadrže minerale koji povećavaju energiju, poput cinka, fosfora i magnezijuma. Oko 9 grama proteina, što je više nego jedno kuvano jaje, se može dobiti iz 30 grama sjemenki bundeve.

Sjemenke konoplje

Sjemenke konoplje, takođe poznate i kao srce konoplje, su hrskava zrna bogata proteinima, a s niskim udjelom kalorija – oko 6 grama proteina u dvije kašike. Sjemenke konoplje su takođe bogate omega-3 masnim kiselinama i alfa-linolnim kiselinama, koje su dobre za srce.

Grčki jogurt

Grčki jogurt je odličan izvor probiotika, pomaže vam da se duže osjećate sitim. U pakovanju posnog grčkog jogurta od 170 grama nalazi se 17 grama proteina.

Čija sjemenke

Na dvije kašike čija sjemenki dobijete pet grama proteina. Takođe, u čija sjemenkama se nalazi linolenska kiselina, a to je omega-3 masna kiselina dobijena iz biljaka, vlakana, kalcijuma i gvožđa.

Kvinoja

Na 100 grama kuhane kinoe dobijete čak 14 grama proteina. Kinoa je neuobičajeno kompletan biljni protein, što znači da sadrži sve potrebne aminokiseline.

Dodatna prednost kinoe je što se priprema za svega nekoliko minuta.

Grašak

U 100 grama graška ima 5,42 grama proteina, a 5,7 grama vlakana podržava zdravlje srca i probave.