ostao u šoku

Ovo ima samo u Americi. Prekoračio brzinu pa dobio kaznu od 1,4 miliona dolara!

Bio je brz, a zatim bijesan.

Čovjek koji je uhvaćen kako juri autoputem u američkoj državi Georgiji ostao je zbunjen kada su ga policajci prošlog mjeseca "ošamarili" kaznom od 1,4 miliona dolara.

Connor Cato vozio se kući kroz Savannah 2. septembra kada ga je državna patrola Georgije uhvatila kako vozi 90 milja u zoni u kojoj je maksimalna dozvoljena brzina 55 milja na sat, priznao je Cato za WSAV-TV.

Ostao zaprepašten

Iako je očekivao pozamašnu novčanu kaznu, Cato je bio zaprepašten kad mu je uručen sedmocifreni iznos.

Nazvao je sud, pretpostavivši da je kazna greška. Međutim, navodno mu je rečeno da ili mora platiti iznos ili se pojaviti na sudu.

"'1,4 miliona dolara", rekla mi je gospođa telefonom. Rekao sam: "Ovo bi mogao biti tipfeler", a ona je odgovorila: "Ne, gospodine, ili platite iznos ili dođite na sud 21. decembra u 13.30", prenio je on lokalnim medijima.

Branilac Sneh Patel rekao je da nikada nije vidio tako visoku kaznu za prekršaj.

"Ne 1,4 miliona dolara. To je nešto što ide u slučajeve trgovine drogom, ubistava ili teških napada, nešto slično", rekao je on za WSAV.

Zapanjujuća cifra

Srećom po Catoa, ogromna cijena zapravo je bila "zamjena" za koju se nije očekivalo da će platiti.

Zapanjujuću brojku generirao je softver za e-kazne koji koristi lokalni sud, a koji se automatski primjenjuje na "super brze", svakoga ko je uhvaćen kako prelazi 35 milja preko ograničenja brzine, rekao je Joshua Peacock, glasnogovornik gradske uprave Savannaha.

Sudija će odrediti stvarnu novčanu kaznu - koja ne može premašiti 1.000 dolara, plus državne troškove na obaveznom pojavljivanju pred sudom.

Grad koristi novi sistem od 2017., ali "radi na prilagodbi kako bi se izbjegla zabuna."