Postoji li išta što još nije ispričano o ajvaru, tom miljeniku svih generacija u porodici, kralju zimnice čijem okusu se iznova veselimo svake godine?
Ovo je recept za vrlo kremasti, pečeni ajvar.
Izaberite najkvalitetnije sastojke. Da bi okus vašeg ajvara bio nenadmašan, morate paziti na sastojke.
Birajte što svježije, mesnatije, ravne crvene rog paprike, mesnate ljubičaste patlidžane te kvalitetno ulje.
Ako volite blagu aromu dima, paprike i patlidžane ispecite na ploči štednjaka na drva, ali dobro pripazite da ne izgore.
Pečene paprike stavite u posudu i prekrijte plastičnom vrećicom kako bi se uparile. To će olakšati skidanje kožice. Ako su paprike pustile puno vode, ocijedite je.
U najfinijem domaćem pečenom ajvaru nema mjesta kožicama od paprika i patlidžana, zato ih dobro i temeljito očistite.
Pečene paprike i patlidžane prije mljevenja obavezno pustite da se ocijede preko noći, a sameljite ih u mašini za meso. Time ćete skratiti vrijeme kuhanja i dobiti kremastiji ajvar.
Ajvar ni u jednom trenutku ne ostavljajte bez nadzora i neprestano miješajte jer vrlo lako može zagorjeti, a kada se to dogodi, okus ničime više nećeš moći popraviti.
Ulje postepeno dolijevajte u ajvar svakih 20-30 minuta, a većinu začina dodajte u zadnjih 30-45 minuta kuhanja.
Još jedna tajna kremastog pečenog ajvara krije se u njegovom dugom kuhanju. Najčešće ga je potrebno kuhati između 2 i 3 sata. Treba biti strpljiv.