Pravilo 12 sati

Ovo je najbolje vrijeme za doručak za optimalno zdravlje i težinu, tvrde stručnjaci

Svi smo čuli da je doručak najvažniji obrok u danu. I dok skeptici još uvijek sumnjaju da je to 100% tačno, istina je da ono što jedemo i za doručak, i kada, svakako utječe na naš metabolizam i razinu energije, kao i zdravlje općenito. Otkrit ćemo ti kada je idealno vrijeme za doručak, ali i kada (ni)je prekasno za prvi dnevni obrok.

Zdrav jutarnji obrok ima niz dokazanih prednosti. Pomaže u održavanju ravnoteže šećera u krvi, dovodi do manje gladi tokom dana i može čak pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine. Dakle, ako želite iskoristiti sve jako dobre razloge da pojedete svoj doručak - a to su također smanjeni rizik od visokog krvnog pritiska, dijabetesa, moždanog udara, bolesti srca i pretilosti - definitivno vrijedi razmisliti o tome kada pojesti prvi obrok u danu. Odabir pravog vremena za doručak može biti od velike važnosti kada je u pitanju dan pun energije, mentalne jasnoće i blistave produktivnosti. A ko to ne bi želio?

Najbolje vrijeme za doručak za održavanje težine

Doručak doslovno znači „prekinuti post“ i obično se jede ubrzo nakon što se probudite - bilo kod kuće ili u pokretu neposredno prije posla. Ovisno o vašem rasporedu, to može biti u nekom trenutku između 6:00 ujutro i 8:00 ujutro, ali postoje neki dokazi koji upućuju na to da bi idealno vrijeme za doručak zapravo moglo biti malo kasnije, posebno ako je održavanje težine ili mršavljenje prioritet za vas. Ovdje na scenu stupa gore spomenuti „post“.

Prema istraživanjima - i onima o intervalnom postu - najbolje je dopustiti da između večere prethodnog dana i doručka sljedećeg jutra prođe najmanje 12 sati posta kako bi se pokrenula ketoza u tijelu te sagorijevanje zaliha masti umjesto glukoze za energiju. Dakle, ako večerate u 20:00 sati, pričekajte s doručkom do 8:00 ujutro sljedećeg dana. Također se podrazumijeva da ako jednu večer rano večerate, onda i doručak može biti ranije – važno je dosegnuti granicu od 12 sati posta. A ako večerate kasnije, onda možete jednostavno odgoditi svoj prvi obrok sljedeći dan za kasnije. Dakle, idealno vrijeme doručka je zapravo fleksibilno!

Razmak od najmanje 12 sati posta između ovih obroka također pomaže crijevnom mikrobiomu i milijardama dobrih bakterija da funkcioniraju najbolje, jer im daje priliku za regeneraciju i odmor. To također može pomoći ubrzati metabolizam i uravnotežiti tjelesnu težinu.

Kada je prekasno za doručak?

U redu, dakle, ako bismo trebali čekati najmanje 12 sati između večere i doručka - idealno s dobrim snom između - je li moguće doručkovati prekasno? A šta je s preskakanjem doručka? Istraživanje objavljeno u National Library of Medicine identificiralo je 9:00 ujutro kao posljednje idealno vrijeme za doručak kako bi se smanjila pojava dijabetesa tipa 2 i to do 60%. To je zato što se čini da naš metabolizam bolje funkcionira ujutro i postaje otporniji na inzulin kako dan odmiče. Inzulin je vrlo važan hormon u regulaciji prisustva šećera u krvi - kada smo otporni na inzulin, razina šećera u krvi raste.  To može dovesti do raznih nepoželjnih učinaka — debljanja i nakupljanja trbušne masnoće, a dugoročno čak i do pojave bolesti poput dijabetesa tipa 2.

Raniji doručak može pomoći tijelu da bolje metabolizira hranu. Međutim, imajte na umu 12 sati posta - 9:00 ujutro samo je smjernica. Kao što je već spomenuto, ako povremeno kasno večerate, još uvijek možete pričekati 12 sati prije nego što uz kafu pojedete lagani doručak i to bez odgađanja ručka u uobičajeno vrijeme.