pasji trn

Ovo je najmoćnija bobica na svijetu: Čuva srce i liječi gastritis

Listopadni grm simpatičnog naziva, čije bobice uprkos oporom i kiselom okusu primamljuju izgledom, pokazao se odličnom saveznikom zdravlja. Pasji trn (Hippophae rhamnoides) kojeg nazivamo i vučjim trnom koristan je u liječenju raznih tegoba poput infekcija, iscrpljenosti i bolesti dišnih puteva. Tu su činjenicu još u prošlosti prepoznali Grci čiji su vojnici koristili plodove pasjeg trna za poboljšanje snage i izdržljivosti, a navodno su i konji Aleksandra Velikog dobivali plodove ove biljke kako bi im dlaka bila sjajnija, a oni vitalniji. Pasji trn široko je rasprostranjen i u tibetanskoj tradiciji te u kineskoj medicini.

Vitamini i omega-7

Posebnost ove biljke je u bogatstvu vitamina C pa se tako u 100 grama ploda pasjeg trna nalazi oko 400-600 mg ovog vitamina. Uz njega biljka sadrži i vitamine A, E te velike količine karotenoida, minerale poput kalija, natrija, magnezija, kalcija i željeza, monosaharide, aminokiseline, flavonoide te masne kiseline. Zanimljivo je da ulje pasjeg trna jedino sadrži omega 3, 6, 7 i 9 masne kiseline, od čega je najveći postotak omege-7 palmitoleinske kiselina koja djeluje protuupalno, pogodna je kod kožnih promjena poput dermatitisa, povećava osjetljivost na inzulin, a povoljno djeluje i na povišene masnoće u krvi. U svom sirovom obliku plod nije jestiv pa ga je potrebno mehanički obraditi.

Upotreba

Listovi i cvjetovi pasjeg trna koriste se za liječenje artritisa, gastrointestinalnih ulkusa, gihta i osipa, dok se plodovi koriste se za prevenciju infekcija i jačanje imunosnog sistema. Pasji trn također pomaže u zacjeljivanju rana, opeklina, akni, kožnih ulkusa te može poboljšati lezije ekcema i simptome dermatitisa. Također se smatra da pasji trn usporava nastanak demencije kod starijih osoba. Ipak, one osobe koje uzimaju lijekove protiv zgrušnjavanja krvi moraju biti oprezne s ovom biljkom i konzultirati se sa svojim ljekarom.

Zdravstveni učinci

Kardiovaskularne bolesti

Preliminarna klinička istraživanja sugeriraju da uzimanje 10 mg flavonoidnog ekstrakta iz pasjeg trna tri puta dnevno tokom šest sedmica smanjuje razinu kolesterola u krvi i poboljšava funkciju kardiovaskularnog sistema kod pacijenata s ishemijskom bolesti srca. Također može sniziti visoki krvni pritisak.

Prehlada

Ovo je istraživanje pokazalo da je konzumacija 28 g usitnjenih plodova pasjeg trna dnevno tokom 90 dana značajno smanjila rizik od prehlade kod onih ljudi koji su ovom stanju podložniji.

Infekcije probavnog sistema

Isto je istraživanje potvrdilo da spomenuta količina ovog ploda smanjuje rizik i od infekcija probavnog sistema. Pomaže kod gastritisa i čira na želucu.

Ciroza jetre

Klinička studija provedena na 50 pacijenata s cirozom pokazala je da uzimanje ekstrakta pasjeg trna može smanjiti upalu jetre.

Dermatološki problemi

Palmitoleinska kiselina (omega-7) sadržana u ulju pasjeg trna, pomaže zacjeljivanju rana i opeklina kada se topikalno nanosi, dok oralna primjena može hraniti kožu i pomoći kod dermatoloških problema poput atopijskog dermatitisa.