I DALJE SE PROIZVODE

Ovo je najzloglasnija rukavica u historiji mode: Spasila je OJ Simpsona u suđenju stoljeća

Najpoznatije rukavice na svijetu one su koje su bile dokaz u suđenju nedavno preminulom O. J. Simpsonu za ubistvo supruge Nicole Brown i njezina prijatelja Rona Goldmana. Crne kožne rukavice, Aris Isotoner Light model 70263 koje je navodno nosio ubica tokom ubistava i koje na kraju nisu pristajale Simpsonovim rukama tokom suđenja, pokazale su se ključnima za njegovu oslobađajuću presudu.

Simpson je preminuo u 76. godini života 10. aprila od raka, a rukavice su i dalje u središtu pažnje onih koji još uvijek traže smisao zločina. Svaka od rukavica pronađena je na zasebnoj lokaciji, piše CNN. Lijeva rukavica pronađena je izvan Brownine kuće dok je rukavica za desnu ruku pronađena na Simpsonovu imanju. Kada je detektiv LAPD-a Mark Fuhrman pronašao krvavu desnu rukavicu u Simpsonovoj kući, prema Washington Postu, to je bio dovoljan dokaz da se izda nalog za hapšenje. Prema Los Angeles Timesu, na rukavici su osim krvi, pronađene dlake Simpsona, Brown i Goldmana, zajedno s dlakama Browninog psa Akite.

Međutim, kada je Simpson isprobao rukavice na sudu, mučio se da ih navuče na ruke. To je dovelo do odbrane koja je tvrdila da bivša NFL zvijezda nije mogla nositi te rukavice, pa nije mogao počiniti ubistvo.Tužitelji su na to imali protupitanje, piše Los Angeles Times. Naime, Simpson je imao artritis i uzimao je protuupalne lijekove. Stoga, mislili su da je on možda prestao uzimati lijekove kako bi mu ruke natekle i ne bi mogle stati u rukavice.

Međutim, to je opovrgnuto kada je liječnik zatvora u Los Angelesu potvrdio advokatima da je Simpson uzimao svoje lijekove svaki dan. Odbacivanje ove tvrdnje navelo je Simpsonovog branitelja Johnnieja Cochrana da se šali: "Ako ih ne može navući, morate ga osloboditi", što je postala najpoznatija izjava proizašla iz suđenja.

Tužitelji su izrazili i zabrinutost da su se rukavice skupile jer su bile natopljene krvlju i bile su vani gdje su se smrznule i odmrznule, pa da zato nisu pristajale Simpsonovoj ruci, piše CNN.

Tužitelj Chris Darden pozvao je stručnjaka za rukavice Richarda Rubina.

"Ako namočite rukavicu i pustite da se prirodno osuši, izgubit ćete 15% veličine", prema New York Daily Newsu. Kad je Darden sugerirao da je krv uzrok skupljanja, Rubin je uzvratio da ne može potvrditi koja je tekućina bila na rukavicama zbog čega su one postale manje. Cochran je odgovorio tužiteljima da ova njihova tvrdnja o skupljanju rukavica dokazuje nemogućnost da dokažu da rukavice pristaju Simpsonu u uobičajenim okolnostima.

Simpson je tada oslobođen, ali je kasnije proglašen odgovornim za smrt supruge i njezina prijatelja u građanskom procesu 1997. koji je pokrenuo Goldmanov otac. Presudom je Simpsonu naređeno da plati 33,5 miliona dolara.