peta islamska dužnost

‘Ovo je novi ratni zločin’: Hiljadama stanovnika Gaze zabranjen hadž zbog izraelskog preuzimanja prelaza Rafah

Hiljadama Palestinaca zabranjeno je hodočašće zbog izraelske okupacije prelaza Rafah, saopćilo je u srijedu Ministarstvo za vjerska pitanja.

"Sprečavanje hiljada stanovnika Gaze da obave hadž je jasno kršenje slobode vjere i međunarodnog humanitarnog prava", naveli su.

Hadž, hodočašće u Meki, peta je islamska dužnost. Muslimani su dužni da to urade barem jednom u životu ako za to imaju sredstva.

"Ovo je novi ratni zločin koji je dodan nizu zločina koje je (izraelska) okupacija počinila nad našim narodom i bogomoljama", saopćeno je iz Ministarstva.

Izraelska vojska je 7. maja zauzela palestinsku stranu prelaza Rafah na granici s Egiptom, jedini prozor teritorije u vanjski svijet koji nije pod kontrolom Izraela.

Ministarstvo je pozvalo Egipat i Saudijsku Arabiju da izvrše pritisak na Izrael "da omogući narodu Gaze da obavi hadž za ovu godinu".

Izrael je pokrenuo kopnenu ofanzivu 6. maja u Rafahu u južnom Pojasu Gaze, gdje se više od 1,5 miliona Palestinaca sklonilo od rata u enklavi.

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) procjenjuje da je više od 800.000 ljudi pobjeglo iz grada od početka izraelskog napada.

Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u enklavi.