toliko prednosti

Ovo je potpuno nepravedno napotcjenjenije povrće. A čini čuda

U porodici Carolyn Malcoun redovno se jede povrće. Njen suprug ga dodaje jutarnjem smoothieju, kćerka voli pojesti salatu kad dođe iz škole, a za večeru ga jedu na stotine načina.

"Nema povrća koje moja porodica ne voli, ali kad bih morala imenovati ono najpotcjenjenije, to bi bez sumnje bio kupus", piše Malcoun, inače urednica na portalu Eating Well.

Skromna glavica kupusa ima toliko prednosti. Prvo, od nje se može napraviti više jela. Osim toga, može dugo stajati u frižideru i traje dulje nego glavica zelene salate. Sirovi kupus daje hrskavost mnogim jelima, ali i kuhan je vrlo ukusan.

"Jedan od uobičajenih obroka u našem domu su pečene pileće kobasice, krompir i dinstani kupus s preljevom od vlasca i senfa", nastavlja Malcoun.

Ne zaboravimo i zdravstvene dobrobiti kupusa. Ovo povrće iz porodice krstašica prepuno je vitamina C i K, a crveni kupus sadrži i antocijane, snažnu protuupalnu fitohemikaliju. Osim toga, dobar je izvor izotiocijanata koji mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka.