Svijet

Ovo je scenarij od kojeg strepi Kijev: Kako bi ruski napad kliještima mogao zarobiti ukrajinske trupe

Ruska vojska pokušat će “završiti bitku” za lučki grad Mariupolj prije nego što pokuša kliještama da razbije najbolje ukrajinske snage u istočnoj regiji Donbasa, vjeruju analitičari.

Takav potez, koji je od velike zabrinutosti zapadnim dužnosnicima, doveo bi do napredovanja vojnika na sjever duž rijeke Dnjepar, glavne transportne rute za Ukrajinu koja prolazi kroz srce zemlje, piše The Times.

Ako uspiju, ruske snage mogle bi okružiti ukrajinske snage na istoku i spriječiti njihovo povlačenje prema zapadu, potencijalno preokrenuvši tok u bitki za Donbas, koji se sastoji od jugoistočnih regija Donjecka i Luganska.

Mapa koja pokazuje ciljeve ruskih trupa

Pretpostavlja se da je učvršćivanje potpune kontrole nad istočnim regijama, oko kojih se bore proruske i ukrajinske snage od 2014., ključna motivacija za invaziju predsjednika Vladimira Putina.

Moskva je prošle sedmice objavila da će smanjiti svoje vojne ambicije u Ukrajini kako bi se usredotočila na borbu za kontrolu istoka, očito priznajući da napad na više frontova više nije ostvariv.

Međutim, rat možda neće završiti tu, prema nekim promatračima, koji su uvjereni da ruski predsjednik još ima ambicije da napadne Kijev, glavni grad.

Jack Watling, naučni saradnik za kopneno ratovanje na institutu Royal United Services Institute, rekao je da su Rusi shvatili da imaju resurse za opskrbu samo jednog područja borbi.

“Oni mogu učinkovito održavati samo jednu osovinu u vrijeme kada su u pitanju ofanzivne operacije. Kad završe s Mariupoljem, izabrat će drugu osovinu”, rekao je.

Dok to rade, nastavit će se odbrambeno boriti na drugim područjima kako ne bi bili potisnuti s mjesta koja su već zauzeli, kao što je Herson, prvi veliki napadnuti grad, na jugu, rekao je.

“Ako ostvare Donbas, onda je to nešto što oni [Rusi] mogu prodati kući kao uspjelo. Ako u ovom trenutku ne budu u stanju postići sljedeće ciljeve, ne vidim da će to biti kraj ruske agresije na Kijev”, rekao je.

Ruske trupe već pokušavaju okružiti Donbas iz dva smjera, krećući se južno od Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada, i sjeverno od anektiranog Krima. Watling je rekao da su trenutno glavni ruski napori na jugu, gdje pokušavaju “završiti bitku za Mariupolj”.

Ako završe svoju operaciju u Mariupolju, imat će liniju opskrbe iz Rostova, lučkog grada na jugu Rusije, izravno u južnu Ukrajinu.

Tada će se suočiti s izborom, rekao je Watling. Oni mogu ili premjestiti snage koje su napadale Mariupolj u Donbas, ili mogu gurnuti artiljeriju i zalihe u Harkov kako bi “dovršili opkoljavanje i tamo izveli sličnu operaciju kao u Mariupolju”. To bi omogućilo onim snagama koje su zauzele Mariupol da se “resetiraju”.

U drugoj opciji, nakon zauzimanja Harkova, Rusi bi mogli nastaviti svoju misiju zarobljavanja ukrajinske operacije združenih snaga (JFO) u Donbasu, koja je raspoređena od 2014. Takav podvig možda neće biti lak.

Ukrajinske trupe u Donbasu očvrsnule su u borbi za osam godina borbe i opsežne obuke specijalnih snaga od strane zapadnih snaga.

“Ono što izgleda kao najveći rizik je i područje u koje su Ukrajinci naravno uložili ogromnu količinu vremena, novca i razmišljanja”, rekao je zračni maršal Edward Stringer, bivši direktor operacija u Ministarstvu odbrane.

Rekao je da su proveli godine stvarajući “mobilan, ali vrlo učinkovit odbrambeni sistem oko Donbasa”, dodajući: “Onda to uzimate protiv hrpe ruskih regrut koji se zapravo nisu baš puno borili.”

Rekao je da je pitanje hoće li Rusija biti u stanju “nastaviti udarati protiv vrlo razumne i pametne ukrajinske odbrane”. “Ne čini mi se da su ruske snage u stanju smisliti svoj put [iz] odbrambenog problema koji su Ukrajinci postavili”, dodao je.

Watling je rekao da očekuje da će Rusi sljedeće pokušati zauzeti Harkov, na sjeveroistoku. Grad je već bio sedmicama pod intenzivnim bombardiranjem i do sada je odbijao ruske napade.

“Očekujem da će izabrati Harkov dok se resetiraju na jugu kako bi potom krenuli naprijed i završili opkoljavanje JFO-a. Razlog zbog kojeg mislim da bi to mogli učiniti je to da se trupe na jugu mogu resetirati, pregrupirati i pripremiti za taj napad na sjever, umjesto da izađu ravno iz napada na Mariupolj i odmah u teške borbe prema sjeveru jer tako izgaraju”, rekao je.

Cilj je u oba slučaja opkoliti područje Donbasa.

Operacije Rusije ograničene su opskrbom pojačanja – poput artiljerije, hrane, goriva i drugih resursa. Artiljerija koristi velike količine municije. Jednom kada Rusi počnu pucati iz oružja, svugdje će ostati bez municije, sve do nove opskrbe.

Pitanje s kojim se susreću u centru svojih odluka bit će mogu li održavati protok zaliha za svoje oružje i imaju li dovoljno kamiona i dovoljno osoblja da zaštite linije opskrbe kako bi nastavili opskrbljivati ​​oružje tom municijom, rekao je Watling. Prednost za Ruse s Harkovom je što je blizu ruskog grada Belgoroda, gdje postoji željeznica koja bi se mogla koristiti za premještanje zaliha blizu ukrajinske granice. “To je sljedeća najlakša meta u tom smislu”, rekao je.

Što se tiče Kijeva, Stringer je rekao da sve više izgleda kao “operacija zadržavanja”, s vojnicima koji se ne žele povući, ali također ne mogu ići naprijed.

Prema zapadnim dužnosnicima, ruska artiljerija morala bi biti 25 milja od Kijeva da bi bila dovoljno blizu da puca na glavni grad. Ipak, da bi to učinili, moraju unaprijediti logističke zalihe. Ako su te zalihe usmjerene negdje drugdje, onda bi se za sada Kijev mogao činiti relativno sigurnim.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare