Netflix

Ovo je trenutno najgledanija serija na svijetu, ali u Kini uz seriju ide i smrtna presuda. Bukvalno

Naučnofantastična serija "3 Body Problem" trenutno je najgledanija na Netflixu. U pitanju je adaptacija istoimene trilogije romana kineskog književnika Lijua Cixina. Čak je pronašla svoju publiku i u Kini, gdje je ova streaming platforma nedostupna. Ali, u Kini, uz seriju, ide i presuda u realnom životu - nasmrt je osuđen jedan od ključnih igrača koji stoje iza adaptacije romana.

Mnogi obožavaoci ove serije nastale prema adaptaciji tri romana objavljenih od 2008. godine, također su pažnju posvetili i sudnici u Šangaju, gdje je jedan od ključnih igrača koji stoje iza adaptacije osuđen na smrt samo dan nakon izlaska serije, piše BBC.

Njegov zločin bio je ubistvo kineskog milionera Lina Qija (39), predsjednika i izvršnog direktora kompanije za razvoj videoigara Yoozoo, najpoznatiju po strateškoj igrici „Igra prijestolja: Zima dolazi“.

Ta kompanija posjeduje prava za filmske adaptacije kineskog naučnofantastičnog epa.

Prema presudi, Xu Yao, koji je bio poznati advokat, postao je zaokupljen rivalstvom nakon što ga je Lina Qi izbacio iz kompanije nedugo nakon što je ovaj pomogao u sklapanju ugovora sa Netflixom 2020. godine.

U roku od nekoliko mjeseci od tih događaja, Lin je pronađen mrtav na katolički Božić 2020. godine. On je otrovan, a šangajska policija je tada u saopćenju ukazala na jednog od Linovih kolega kao glavnog osumnjičenog – identifikovala ga je samo po prezimenu Xu.

Lin i Xu su navodno bili u dobrim odnosima na početku: Lin je imenovao Xua da predvodi podružnicu pod nazivom „The Three Body Universe“ godinu dana nakon što se 2017. pridružio kompaniji Yoozoo kao glavni direktor za rizik.

Podružnica je bila zadužena za obezbjeđivanje prava intelektualne svojine za filmske adaptacije, a njih dvojica su blisko sarađivali u sklapanju ugovora o adaptaciji romana u originalnu seriju za Netflix.

Međutim, posvađali su se kada je Lin – koji je osnovao Yoozoo 2009. godine – odlučio da druge rukovodioce postavi kao glavne za poslovanje, naveli su lokalni mediji. Xu je, dodaje se, tada počeo da planira zavjeru.

Neki izvještaji kažu da je osnovao kompaniju u Japanu koja se bavila nabavkom smrtonosnih supstanci i čak ih je testirao na životinjama. Xu je zatim ove supstance stavio u probiotske pilule i dao ih Linu.

Lin se prijavio u bolnicu jer se nije osećao dobro nakon uzimanja tableta i u početku je bio u stabilnom stanju. Ali njegovo stanje se dramatično promijenilo – preminuo je 10 dana kasnije, u 39. godini.

U to vrijeme smatralo se da je Lin imao neto vrijednost od oko 6,8 milijardi juana (oko milijardu eura), prema rang listi bogataša Hurun China.