Od kad je počeo bjesomučni 'korona-šoping' vrlo tražena roba, pored dezinficijensa i toaletnog papira, postala je - kokoš.
Ako ste bili među onima bržima, (barem) jedna je i u vašem je frižideru.
Ovaj je recept pregledalo više od 200 miliona ljudi. Većina pregleda vjerovatno je zabilježena u zadnjih nekoliko sedmica.
Riječ je o receptu za piletinu na francuski, odnosno chicken francaise ili pollo alla francese, jednostavnom jelu koje su u Sjedinjene Države donijeli italijanski useljenici (reklo bi se, s afinitetom prema francuskoj kuhinji). Okus je moćan, dostojan 'fensi' restorana, a sastojci sasvim prihvatljivi.
Kao stvoren je za iskoristiti pileća prsa, dio uz koji uvijek postoji opasnost od gumaste teksture i bljutavog okusa. Ovako ćete dobiti vrlo sočne i ukusne komade mesa u ukusnom sosu.
Evo recepta koji je zaludio milione ljudi:
Piletina na francuski
2 odreska pilećih prsa srednje veličine
2 jaja
šaka sjeckanog peršuna
50 grama parmezana
130 grama brašna
175 mililitara bijelog vina
175 mililitara pilećeg temeljca
1 česna bijelog luka
4 kašike maslinovog ulja
4 kašike putera
pola limuna
sol, biber
Prerežite svaki odrezak horizontalno, ali ne do kraja pa ga rasklopite kao knjigu. Stavite između dvije plastične folije pa spljoštite batom za meso. Nemojte pretjerati.
Razbijte jaja, dodajte im sol, biber, dio peršuna i parmezan pa promiješajte. Pripremite vino i temeljac, odmjerite ostale potrepštine, brašno stavite na tanjir, a bijeli luk zgnječite.
Zagrijte ulje i dvije kašike putera. Piletinu uvaljajte u brašno, umočite u jaja pa pržite, otprilike četiri minute sa svake strane. Izvadite na zagrijani tanjir, a u isto ulje dodajte vino (oprezno, alkohol bi se mogao zapaliti) pa zatim temeljac.
Dodajte i zgnječeni bijeli luk te iscijedite polovicu limuna. Ostavite na jačoj vatri oko dvije minute, da se umak reducira. Smanjite vatru, dodajte ostatak putera i peršuna. Promiješajte da se puter otopi pa dodajte piletinu. Pojačajte vatru, pustite tridesetak sekundi pa ugasite.
Vaša piletina je spremna za posluživanje, s pireom, tjesteninom, njokima ili rižom, a dobra je i kad joj je prilog tek zelena salata.