Brians 2

Ovo je zatvor u koji ide Alves: Tamo kaznu služi Ronaldinhov bivši tjelohranitelj, a u tim je ćelijama umro John McAfee

U četvrtak je bivši brazilski reprezentativac Dani Alves proglašen krivim za seksualno zlostavljanje žene u toaleti otmjenog noćnog kluba u Barceloni 31. decembra 2022.

Ovaj 40-godišnji otac dvoje djece bio je u pritvoru u zatvoru Brians 2 u blizini katalonske prijestolnice od hapšenja u januaru prošle godine i sada se suočava sa svojom prvom noći iza rešetaka kao osuđeni seksualni prijestupnik.

Prema MARCA-i, Alves će također dijeliti zatvor s Brazilcem, poznatim kao Coutinho, koji je bio tjelohranitelj bivšeg igrača Barcelone Ronaldinha, a osuđen je za seksualni napad.

Zatvor Brians 2 isti je institut u kojem je držan pionir antivirusnog softvera John McAfee prije svoje konačne smrti 2021. godine.

Bivši branič Barcelone Dani Alves osuđen je na četiri godine i šest mjeseci zatvora nakon što je proglašen krivim za silovanje.

Zatvor Brians 2 isti je institut u kojem je držan pionir antivirusnog softvera John McAfee prije svoje konačne smrti 2021. godine. McAfee se suočavao s 10 tačaka optužnice za utaju poreza u Tennesseeju i sedam tačaka optužnice za prijevaru i zavjeru za pranje novca u New Yorku kada je pronađen mrtav u španskom zatvoru.

Zatvor u koji je McAfee poslan u oktobru 2020. nakon što je uhvaćen na aerodromu u Barceloni, prema fotografijama, kutijast je, cementni, nizak kompleks sa zelenim krovom.

Slike pokazuju goli namještaj instituta, prazne dvorane i jednostavan dizajn, s kojim će se Alves morati upoznati u sljedeće četiri i po godine.

McAfee je uporedio Brians 2 s 'Hiltonom' u poređenju s američkim zatvorima. No, i dalje se žalio na hranu u tvitovima koje je tada objavio.

Samo nekoliko sedmica nakon McAfeejeva hapšenja, španske novine El Diario izvijestile su da je McAfee bio impresioniran strukturom kaznenopravnog sistema u zemlji i uporedio ga s hotelom s pet zvjezdica u SAD, prema pismu koje je napisao svojoj ženi.

'Život u španskim zatvorima je poput Hiltona u poređenju s apjetalnim nadrealizmom i dehumanizacijom američkih zatvora', napisao je. 'Ovdje sam tretiran kao ljudsko biće umjesto kao broj.'

S kapacitetom za 1500 zatvorenika, zatvor je otvoren 2007. dok je Ministarstvo pravosuđa rješavalo problem prenapučenosti u drugim kaznionicama.

Bilo je primjera nasilja u zatvoru, uključujući brutalno ubistvo zatvorenika s velikim publicitetom nedugo prije nego što je McAfee uhapšen.

Žrtva, koja je bila zatvorena zbog prisiljavanja maloljetnika i osoba s invaliditetom na provođenje seksualnog rada i rodnog nasilja, slušala je muziku na MP3 playeru kada ga je zatvorenik uhvatio nespremnog i zario mu nož 29 puta u vrat, prsa i abdomen.

U aprilu 2020., 27-godišnji muškarac, kojem su dijagnosticirani mentalni problemi, očito je doživio manični napad i napao zatvorenike i zatvorsko osoblje prije nego što su ga obuzdali zatvorski čuvari.

Zatvorenika, koji je služio 32-mjesečnu kaznu zbog krađe i nasilja na temelju spola, imobilizirali su zatvorski službenici i prestao je disati.

Zatvorenik je u jednom trenutku prestao disati, a bolničari su ga proglasili mrtvim.

Bivši predsjednik Barcelone Sandro Rosell, koji je uhapšen zbog pranja novca prije nego što ga je sud oslobodio zbog nedostatka dokaza, proveo je dio svog 20-mjesečnog boravka u zatvoru na Briansu 2.

A Fèlix Millet, bivši predsjednik barcelonske koncertne dvorane Palau de la Música koji je osmislio jednu od najvećih shema koje su donijele 23 miliona eura, služio je kaznu od devet godina i osam mjeseci u Briansu 2. Umro je od moždanog udara u martu 2023. u 87. godini života.

Tužitelji su tražili 12-godišnju kaznu za 40-godišnjeg Brazilca nakon što je osuđen za silovanje žene u noćnom klubu 2022.

Priznao je da je imao seks u WC-u u luksuznom noćnom klubu Sutton u Barceloni 30. decembra 2022. sa svojom 23-godišnjom tužiteljicom, ali je insistirao na tome da je bio sporazuman.

Ta žena je tvrdila da je Alves natjerao na seks tokom svog svjedočenja.

Prijateljica koja je bila s njom u noći silovanja rasplakala se prisjećajući se kako je žrtva 'nekontrolirano plakala' nakon što je izašla iz malog toaleta u kojem se incident dogodio.

Državni tužitelji tražili su devetogodišnju zatvorsku kaznu ako Alves bude osuđen, a privatni tužitelj koji je zastupao žrtvu tražio je 12-godišnju zatvorsku kaznu na njegovom suđenju.