donosimo i recept

Ovo jesenje voće je blago za zdravlje: Regulira krvnu sliku, rad jetre i bubrega i detoksikuje organizam

mušmula divlja kruška recepti zdravlje

Mušmula ili divlja kruška nepravedno je zapostavljena, a sve je rjeđe viđamo u voćnjacima.

Ljekovita svojstva mušmule koja dozrijeva u jesen poznavali su još stari Druidi i stari Rimljani. Stručnjaci narodne medicine tvrde da poboljšavaju vid, jačaju jetru i bubrege, poboljšavaju krvnu sliku, ublažavaju bolove u leđima i koljenima. Preporučuju se i kod vrtoglavice, dijereje, infekcije usne duplje, za zaustavljanje krvarenja iz desni…

Mušmula poboljšava zdravlje osiguravajući i bolju hidrataciju, kao i detoksikaciju. Putem urina mogu da se izbace otrovi iz organizma, a istovremeno se smanjuje nivo holesterola u krvi, što vrlo povoljno utiče na cjelokupno zdravstveno stanje.

Ova poslastica može da se konzumira svježa, a od nje se mogu praviti sokovi, čajevi, marmelade, likeri, eliksiri…

Eliksir mušmule

Sastojci:

500 g zrelih mušmula

2,5 dcl vode

250 g smeđeg šećera ili 20 g meda

1 l vina

Priprema:

Mušmule operite, odsecite im peteljke i stavite u teglu.

Prokuhajte vodu i šećer ili med i prelijte mušmule.

Nakon toga, dodajte vinaigrette i lagano promiješajte sve sastojke.

Teglu zatvorite i ostavite da stoji na toplom 15 dana.

Povremeno protrestite i nakon 15 dana procijedite.

Procijeđenu tečnost ulijte u staklene flaše i dobro zatvorite.

Čuvajte na hladnom mjestu.

Marmelada od mušmula:

Kad mušmule omekšaju, operite ih, ali ne gulite i nasjeckajte na komade.

U lonac sipajte vodu da se namoče, pa ih kuhajte tri sata, na laganoj vatri.

Mušmule procijedite kroz deblju krpu i stavite ih preko posude da odstoje preko noći da iz njih iscuri sav sok, ali nemojte da ih pritiskate kako bi marmelada ostala bistra.

Dobijenu masu izmjeritie, dodajte jednaku količinu šećera i kuhajte dok se ne zgusne.