Copernicus

‘Ovo nadilazi sve što je prihvatljivo’: Globalno zagrijavanje po prvi put premašilo 1.5°C tokom cijele godine

Pogledajte šta se dogodilo ove godine sa samo 1,5 stepeni Celzija - vidjeli smo poplave, suše, toplotne valove i šumske požare širom svijeta, i počinjemo viđati manju poljoprivrednu produktivnost...

Po prvi put je globalno zagrijavanje premašilo 1,5 stepen Celzija u cijeloj godini, podaci su klimatske agencije Evropske unije.

Svjetski zvaničnici obećali su 2015. da će pokušati ograničiti dugoročni porast temperature na 1,5 stepen Celzija, što se smatra ključnim za izbjegavanje najštetnijih uticaja.

Ovi podaci o globalnom zagrijavanju ne krše taj "Pariški sporazum", ali približava svijet tome da to učini dugoročno.

Hitne mjere za smanjenje emisija ugljika i dalje mogu usporiti zagrijavanje, kažu naučnici.

"Ovo daleko premašuje sve što je prihvatljivo", rekao je profesor Sir Bob Watson, bivši predsjedavajući UN-ovog tijela za klimu, za BBC.

"Pogledajte šta se dogodilo ove godine sa samo 1,5 stepeni Celzija - vidjeli smo poplave, suše, vidjeli smo toplotne valove i šumske požare širom svijeta, i počinjemo viđati manju poljoprivrednu produktivnost kao i probleme s kvalitetom ali i kvantitetom vode", rekao je on.

Razdoblje od februara 2023. do januara 2024. dosegnulo je zagrijavanje od 1,52 stepena Celzija, prema Agenciji EU-a za klimatske promjene Copernicus.