Skrivene sitnice

Ovo su detalji koje ste vjerojatno propustili u Harry Potter filmovima

Harry Potter filmovi možda ne prate knjige do najmanjeg detalja, no svejedno dočaravaju tu magičnu atmosferu čarobnjačkog svijeta. Kao i svaki film, i Harry Potter filmovi imaju sitnice koje možda nećete primijetiti prvi put kad ih gledate, no ako za ove blagdane planirate opet proći kroz ovaj serijal, evo neki detalji koje biste mogli primijetiti.

Za početak, Harrijeve oči kroz prvih par filmova izmjenjuju boju - ponekad su zelene, a ponekad plave. Glumac Daniel Radcliffe inače ima plave oči te je isprva nosio zelene leće za potrebe snimanja. Nažalost, Daniel je imao jake alergijske reakcije na leće koje su onemogućavale daljnje snimanje. Producenti su doduše odlučili da se Harry s plavim očima više paše uz glumicu Emmu Watson (Hermione).

Kad smo već kod Emme, tokom prvom filma je bila, kako i sama kaže, luda. Baš poput Hermione, Emma je obožavala učiti, te je naučila ne samo svoj dijalog, već i dijalog Daniela i Ruperta (Ron). U prvom filmu možete primijetiti da u jednoj sceni, Emma izgovara ispod daha dio dijaloga koji je zapravo Danijelov.

Daniel je također pokazao koliko je fizički spreman raditi za filmove. Nijedna podvodna scena gdje je Daniel vidljiv u Plamenom Peharu nije duža od desetak sekundi. To je zato što je Daniel praktično izvodio sve te scene ispod vode, tako da slobodno možete probati držati dah (scenu po scenu) tokom tog dijela filma.

Čudesne zvijeri i gdje ih naći

Nastavno na Plameni Pehar, u prvom zadatku svi šampioni iz vreće izvlače minijaturne verzije zmajeva koji će se kasnije pojaviti u velikom obliku. Harryjev zmaj, Mađarski bodljorepi, pojavljuje se u još jednom filmu - Princu Miješane Krvi, gdje peče kestene u Zakutna Ulica.

Hedwig je prisutna u svakom Harry Potter filmu, no u praksi to nije ista ptica. Čak sedam različitih ptica glumilo je Hedwig, a razlike od ptice do ptice kroz filmove su suptilne, ali su tu.

Kraj nije zaista kraj

I nakon što se film završi ponekad ostaju zanimljive scene. U Marvel filmovima je to norma, ali samo jedan Harry Potter film je imao takozvani post-credits scene. Radi se o filmu Odaja Tajni i prije nego što film završi ponovno vidimo Lockhearta. U slučaju da je nikad niste vidjeli, evo što se dogodi.

Još neke sitnice koje možda niste primjetili pojavljuju se na odjavnim špicama filmova. U Plamenom Peharu, na kraju špice stoji tekst: No Dragons Were Harmed in the Making of this Movie.

Na kraju špice Zatočenika Azkabana, čujemo Harryjev glas kako kaže Nox i ekran se zacrni. U istom filmu, možete primijetiti da je cijela scena napravljena da izgleda kao Marauder's Map, s otiscima stopala uz pripadajuće likove i glumce. Uz ime Robbieja Coltranea (Hagrid), stopala su znatno veća. Jedan od otisaka se iz ljudskog pretvori u pseći otisak, signalizirajući na Siriusa.

Čak je i prvi film imao zanimljive potpise. Glumac Richard Bremmer koji je predstavio Voldemorta tog filma je potpisan kao He Who Must Not Be Named.