recepti

Ovo su najbolji načini za spremanje riže u rerni, na šporetu ili mikrovalnoj

Foto: Shuttershock

Za kuhanje riže postoje određene metode da bi ona ispala kako treba.

Ovo su provjereni savjeti stručnjaka bez obzira na čemu ga pripremate.

Na šporetu

Na jednu šoljicu riže stavite 1,5 šoljicu vode. Jačina ringle neka bude na srednjoj jačini. Kada voda provri smanjite na najmanju jačinu, poklopite i pustite da se kuha 13 minuta. Kada isključite vatru, ostavite još 10 minuta u loncu da odstoji.

U rerni

Uzmite dvije šolje omiljene vrste riže i tri šoljice proključale vode. Poklopite posudu i stavite u pećnicu na 180 stepeni 35 minuta. Izvadite rižu iz rerne i ostavite 10 minuta da odstoji.

U mikrovalnoj

Na jednu šolju riže stavite dvije šolje proključale vode. Kuhajte 12 minuta, bez poklopca. Izvadite, poklopite i pustite 10 minuta da odstoji.