prozirne je boje

Ovo trendi piće postiže dobru ravnotežu između zdravlja i ukusa

Kad sljedeći put budete žedni, sjetite se kokosove vode. Prozirne je boje i odvaja se od kokosovog mlijeka.

Ovo trendi piće, koje je već poznato u cijelom svijetu, prepuno je vitamina i minerala.

To je jedno od onih pića koja postižu dobru ravnotežu između zdravlja i ukusa.

Pomaže i kod hidratacije pa ga je preporučljivo uključiti u smoothije i druga jela. Kokosova voda je slatka i hranjiva, ali ima malo kalorija.

Pruža hidrataciju

Kokosova voda će se zbog svog sastava pobrinuti za vašu hidrataciju. Sastoji se od čak 95 posto vode, zbog čega ga svrstavamo među najbolje izvore hidratacije.

Kada ste žedni ili vam nedostaje energije, kokosova voda je odličan izbor. Spriječite dehidraciju jer gubite tekućinu iz tijela svakodnevnim aktivnostima.

Ovaj čarobni napitak je odličan, ali uz njega ne zaboravite na vodu koja je važnija za vaš organizam.

Pomaže pri mršavljenju

Kokosova voda se smatra zdravom alternativom ukusnom piću. Sadrži vrlo malo kalorija i masti u usporedbi s drugim slatkim sokovima, smoothiejima i drugim pićima.

Pozitivan učinak je i to što smanjuje nepotrebnu glad, obično u večernjim satima kada su nam potrebni međuobroci.

Studije pokazuju da kokosova voda može potaknuti vaš metabolizam. Neka vam obroci budu uravnoteženi, a kokosova voda može biti samo jedan dio toga.

Sadrži mnogo hranjivih tvari

Prema USDA-i, kokosova voda izvrstan je izvor ključnih hranjivih tvari i antioksidansa koji vam pomažu u održavanju cjelokupne zdrave prehrane.

U oplji kokosove vode možete pronaći aminokiseline, antimikrobne peptide, ugljikohidrate, enzime, elektrolite, vitamin C i antioksidanse.

Često se koristi i kao napitak nakon treninga, jer nadoknađuje elektrolite izgubljene tokom tjelesne aktivnosti.

Kada se znojimo i aktiviramo mišiće, povećava se potreba našeg tijela za elektrolitima. Kokosova voda sadrži određene elektrolite koji mogu pomoći u uspostavljanju ravnoteže.

Uključite i u svoj obrok

Svoj doručak, ručak ili večeru možete brzo začiniti dodatkom kokosove vode. Mlijeko ili jogurt u svom jutarnjem smoothieju možete zamijeniti kokosovim mlijekom, čime će vaš obrok biti manje kaloričan, a bogatiji vitaminima i mineralima.

Odlično se slaže i s raznim umacima i slasticama. Nije ga teško uključiti u obroke pa kuhanje s njim ne bi trebalo predstavljati veće probleme.