ZDRAVSTVENE PREDNOSTI

Ovo ulje je najbolje za prženje, a ima i nevjerojatne dobrobiti za naše zdravlje

Već se duže vrijeme avokado opravdano spominje kao koristan saveznik ljudskog zdravlja. Između ostalih benefita nudi više od 14 minerala, esencijalnih aminokiselina, vlakana, vitamina B-kompleksa, vitamina K i još mnogo toga. Osim što ga možemo konzumirati samostalno i kao prilog raznim jelima, ovo voće dolazi u još jednom dragocjenom obliku, a to je ulje.

Na koje načine koristiti ulje avokada

Iako smo u kuhinji navikli koristiti druga ulja, nekoliko sljedećih primjera kuhanja s uljem avokada moglo bi vas natjerati da se predomislite ubuduće mu osigurate veći prostor na svojim policama.

Marinada

Zbog svog laganog i svježeg okusa ulje avokada je savršeno za mariniranje mesa, plodova mora i povrća. Najmanje dva sata prije pečenja dodajte ulje avokada svojim omiljenim začinima i marinirajte meso. Za bolji okus marinadu ostavite preko noći.

Prženje

Iako prženje na ulju nije uvijek na dobrom glasu jer može postati loše za naše zdravlje zbog hemijske strukture koja se raspada, s uljem avokada to nije slučaj. Dapače, ovo je ulje daleko najsigurnije za prženje na visokoj temperaturi zbog svoje iznimno visoke tačke dimljenja, čak 260 °C, dok maslinovo ima tačku dimljenja na 210 °C. Budući da ima lagan i svjež okus, ulje avokada je savršeno za kuhanje hrane na šporetu. Stoga, kad sljedeći put naiđete u receptu na maslinovo ulje, pokušajte ga zamijeniti avokadom.

Preljevi

Ulje avokada savršen je način za pripremu preljeva (dressinga) budući da je prepuno zdravih masti. Zamijenite biljno ulje s uljem avokada za preljev za salatu, a po želji dodajte majonezu ili jogurt, limunov sok, bijeli luk, so i biber te začine koje volite.

Zdravstvene prednosti

Prešanjem ovog voća dobivamo hranjivo ulje koje je, kao i sam plod, bogato mononezasićenim masnoćama, vitaminima i mineralima koje pruža mnogostruke zdravstvene prednosti. Evo nekoliko njih:

Bogato antioksidansima

Vitamin E, antioksidans kojeg ovo ulje sadrži, pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog oštećenja.

Apsorpcija hranjivih tvari

​ Ulje avokada je dobar izvor mononezasićenih masti, koje mogu poboljšati apsorpciju vitamina topivih u mastima (A, D, E i K) i drugih hranjivih tvari iz hrane.

Zdravlje kože

​Lokalna primjena ili konzumiranje ulja avokada može pridonijeti hidrataciji kože i pomoći u smanjenju simptoma psorijaze i ekcema.