Svijet

Ozbiljne optužbe Kine na račun Amerike: ‘Glavnih huškač i pokretač ukrajinske krize’

Kina je danas nazvala Sjedinjene Američke države “glavnim pokretačem” ukrajinske krize, optužujući Washington da je širenjem NATO-a stjerao Rusiju u kut.

Zhang Hanhui, kineski ambasador u Moskvi, u razgovoru za agenciju TASS optužio je SAD da je stalnim širenjem NATO-a stjerao Rusiju u kut i istovremeno potpomagao proevropske snage u Ukrajini nauštrb onih odanih Moskvi.

“Kao začetnik, glavni huškač i pokretač ukrajinske krize, Washington ne samo da je Rusiji nametnuo sankcije bez presedana već i dalje nastavlja opskrbljivati Ukrajinu oružjem i vojnom opremom”, rekao je Zhang.

“Krajnji cilj je dugotrajnim ratom i najstrožim sankcijama iscrpiti i slomiti Rusiju”, dodao je ambasador.

Zhang je također istaknuo da su kinesko-ruski odnosi “ušli u najbolji period u historiji, s najvišom razinom međusobnog povjerenja i interakcije te s najvećim strateškim značajem”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin se u februaru u Pekingu sastao s predsjednikom Xi Jinpingom, kada su pozdravili “strateško partnerstvo koje ne poznaje granice”.

Putin je osudio nedavni posjet predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu i kazao da američki predsjednik taktikama koje koristi u Ukrajini i Tajvanu želi “oživiti hladnoratovski mentalitet, zauzdati Kinu i Rusiju te izazvati veliko suparništvo među silama i sukob”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare