Odgovor Dodiku

Ozbiljno upozorenje iz SBiH: Pozvali Oružane snage BiH da počnu pripreme za odbranu države zbog Dodikovih prijetnji

Svi dobronamjerni, patriotski opredijeljeni građani Bosne i Hercegovine trebaju ostati budni i spremni..., navode
Semir Efendić SDA SBiH Bakir Izetbegović

Stranka za Bosnu i Hercegovinu pozvala je Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH da započnu operativne pripreme za odbranu države "od prijetnje koja dolazi od rukovodstva entiteta Republika Srpska čiji predsjednik Milorad Dodik iznosi otvorene prijetnje teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH."

“Također, pozivamo sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine da prijetnje miru shvate najozbiljnije i svoje aktivnosti usmjere u pravcu adekvatnog odgovora na eskalaciju sigurnosne situacije koja je sve izvjesnija”, poručili su.

Dalje navode da sve civilne strukture vlasti trebaju biti spremne u kratkom roku da se stave na raspolaganje, te pruže neophodne resurse i podršku oružanim snagama i policijskim agencijama u suzbijanju pokušaja da se država podijeli.

"Svi dobronamjerni, patriotski opredijeljeni građani Bosne i Hercegovine trebaju ostati budni i spremni na svaki scenario dok se Milorad Dodik i njegova rušilačka politika ne udalje sa političke scene u našoj zemlji", poručuju iz SBiH.

Pored navedenog, pozvali su Ured visokog predstavnika (OHR) da iskaže podršku institucijama Bosne i Hercegovine kako je bilo i prilikom pokušaja uspostave tzv. Hrvatske samouprave, te da o svemu navedenom informiše Vijeće sigurnosti UN-a.

Podsjetimo, predsjednik entiteta RS Milorad Dodik u nekoliko navrata najavio je otcjepljenje ovog entiteta ukoliko bude usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.