Kriminal

Padaju advokati i notari, pomagali krimosima da peru pare kroz nekretnine. Uhapšen i Efendićev vijećnik, ukupno sedam osumnjičenih

Velika policijska akcija 'Square' koja se sprovodi u Sarajevu, Palama i Istočnom Sarajevu trebala bi razotkriti još jedan segment dobro umrežene kriminalne grupe.

Kako smo već objavili na meti su advokati i notari, ali i jedan vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad.

Kako je Raportu potvrđenom radi se o vijećniku Stranke za BiH Elvisu Hodžiću. Pored njega osumnjičeno je još šest osoba.

Iz Tužilaštva KS, pod čijim nadzorom se provodi akcija, navedeno je da postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela "Organizovani kriminal", „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, "Nedozvoljena trgovina", "Krivotvorenje isprave", "Prevara", "Porezna utaja", "Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem", "Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem", "Pomoć učinitelju nakon izvršenog krivičnog djela" i "Pranje novca" propisana Krivičnim zakonom Federacije BiH.

Prema našim informacijama, radi se o dobro uvezanoj kriminalnoj organizaciji u kojoj su učestvovali advokati i notari tako što su pomagali krimosima da peru pare i ubace ih u legalne tokove uglavnom kroz građevinski i urbanistički sektor.