nade polažu u trumpa

Pakleni plan Dodika i Vučića poprima obrise: Pronašli su moćnog saveznika, a to nije Rusija

Foto: Portallica.me

Povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću dao bi krila revanšističkoj politici Srbije, piše Neue Zürcher Zeitung.

To bi značilo pokušaj pomicanja granica na Balkanu i, možda, novi rat, ocjenjuju te novine u članku koji su prenijeli brojni mediji iz jugostočne Evrope.

Autor je beogradski dopisnik Andreas Ernst koji podsjeća kako srpski revizionizam počiva na etno-nacionalnom konceptu iz 19. vijeka i po njemu ‘srpsko pitanje‘ treba riješiti ujedinjenjem svih Srba u jednoj zemlji.", prenosi Jutarnji list.

Ernst se potom vraća na Trumpa i iznosi ocjenu da on neće narušiti krhki poredak na zapadnom Balkanu i to samo zato što mu ta regija nije prioritet.

"U tom pogledu, srpske nade i strahovi njihovih susjeda su preuveličani." Ali, dodaje se, „Trump će oslabiti transatlantsku osovinu", a za zapadni Balkan je „ključno jača li Trumpov kurs ili slabi Evropsku uniju kao geopolitičkog aktera".

Oni koji čitaju isključivo naslove zaključili su kako Ernst najavljuje neke nove balkanske ratove, premda on decidirano piše da se to neće dogoditi. Međutim u jednom je u pravu – srpska politika predvođena Vučićem, ali i najveći dio javnosti, nadaju se Trumpovoj pobjedi na izborima, jer su uspostavili veze s nekim od njegovih najpouzdanijih suradnika.

Zbog toga Milorad Dodik izjavljuje kako očekuje da bi pobjeda Donalda Trumpa na predstojećim američkim predsjedničkim izborima mogla otvoriti vrata proglašenju neovisnosti. Nakon toga Frankfurter Allgemeine Zeitung podsjeti da su uz Trumpov nagovor, albanski predsjednik Edi Rama, Vučić i Hashim Thaçi bili na rubu dijeljenja Kosova, ali to je spriječila Angela Merkel, protivnica prekrajanja granica na Balkanu.

U septembru 2020., Trump je organizirao potpisivanje Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa su potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti. Trump je tvrdio da je riječ o historijskom događaju, ali u stvarnosti, bila je to loše režirana predstava koja je doživjela fijasko.

Prošle godine, Trumpov bivši specijalni izaslanik, Richard Grenell je bio u posjeti Srbiji i govorio da Albin Kurti predstavlja prepreku bilo kakvom sporazumu. Ne čudi da mu je u novembru, Vučić dodijelio Ordena srpske zastave prvog reda “odlikovan za zasluge u razvijanju odnosa između Srbije i SAD-a”. No redakcija Voice of America je podsjetila da je tri godine ranije, Grenela odlikovalo i - Kosovo.

Prošle sedmice je Jared Kushner, zet Donalda Trumpa, u Beogradu Vučiću predstavio projekt za kompleks koji bi se trebao graditi na mjestu Generalštaba. “Inspirativna razmjena ideja sa Jaredom Kushnerom, kojem sam sa ponosom pokazao naš glavni grad i izložio neke od planova za njegov još brži rast”, ulizivao se Vučić.

Beogradska strategija je jasna. Srbija traži moćnog saveznika, a to ne može biti izolirana Rusija, ali mogla bi postati Trumpova Amerika.

Samo što se niti on vjerovatno neće upuštati u izazivanje nekog novog haosa na Balkanu, od čega nema nikakvu korist. Katastrofičari u nečemu ipak imaju pravo – eventualna Trumpova pobjeda, sigurno ide u prilog diktatorima poput Vladimira Putina i lokalnim kabadahijama kao što je Vučić, ali još ne treba spremati ratne zalihe.