dogovor u "paketu"

Pala odluka u Briselu: Postignut dogovor o liderima ključnih evropskih institucija

Dogovor sklopili pregovarači saveza desnog centra, lijevog centra i liberalnih evropskih stranaka
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nije u utrci za sljedeću glavnu sekretarku NATO-a, rekao je u subotu glasnogovornik EK

  Evropske političke grupe postigle su u utorak dogovor o najvišim položajima u Evropskoj uniji, odabirući Njemicu Ursulu von der Leyen za drugi mandat na čelu Evropske komisije, moćnog izvršnog tijela bloka, rekli su izvori Reutersu.

  Tri glavne centrističke političke grupe složile su se oko paketa prema kojem bi bivši portugalski premijer Antonio Costa također postao predsjednik Evropskog vijeća i estonska premijerka Kaja Kallas, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku, rekli su izvori.

  Dogovor, o kojem su prvobitno objavile njemačke novine Frankfurter Allgemeine Zeitung i novinske novine dpa, sklopili su pregovarači saveza desnog centra, lijevog centra i liberalnih evropskih stranaka.

  Očekivalo se da će Von der Leyen, Costa i Kallas preuzeti čelne položaje, ali nacionalni čelnici EU nisu se složili oko paketa kad su se prošli sedmice sastali na večeri.

  Uz podršku tri velike stranačke grupe, dogovor će sada vjerovatno biti brzo potvrđen kada se nacionalni čelnici ponovno sastanu na samitu u Briselu u četvrtak i petak.

  Međutim, von der Leyen će trebati i podršku Evropskog parlamenta kako bi osigurala drugi mandat.

  Diplomati kažu da to nije gotov zaključak i da će joj vjerovatno trebati potpora zakonodavaca osim tri grupe koje je službeno podržavaju.