kongres u Bangkoku

Palestinski fudbalski zvaničnici traže da FIFA hitno suspendira Izrael

Palestinski fudbalski savez pozvao je na hitnu suspenziju Izraela iz Svjetskog upravljačkog tijela za fudbal, FIFA-e.

Tokom 74. Kongresa u Bangkoku, predsjednik saveza Jibril Rajoub izašao je na pozornicu zahtijevajući hitnu suspenziju Izraela iz međunarodnog fudbala.

„Koliko još mora da trpi palestinska fudbalska porodica da bi FIFA djelovala sa istom ozbiljnošću i hitnošću kao u drugim slučajevima? Da li FIFA smatra da su neki ratovi važniji od drugih, a da su neke žrtve značajnije?“, pitao je Rajoub.

Rekao je da traži da stanu na pravu stranu istorije.

„Patnja miliona, uključujući hiljade fudbalera, zaslužuje isto toliko. Ako ne sada, onda kada? Gospodine predsjedniče, lopta je u vašem polju“, rekao je on.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino rekao je da će hitno biti izvršena pravna procjena navoda Palestinskog fudbalskog saveza.

„FIFA će odrediti nezavisnu pravnu ekspertizu za procjenu tri zahtjeva Palestinskog fudbalskog saveza i osigurati da se status i propisi FIFA-e primjenjuju na ispravan način“, rekao je Infantino.

Dodao je da će FIFA održati vanrednu sjednicu vijeća do 20. jula kako bi razmotrila pravne nalaze i odlučila o naknadnim radnjama.

„Zbog hitnosti situacije, biće sazvano vanredno Vijeće FIFA-e koje će se održati prije 20. jula ove godine kako bi se razmotrili rezultati procjene i donijele odgovarajuće odluke“, dodao je on.

Izrael je napao Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra prošle godine u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi.

Više 35.300 Palestinaca, većinom žena i djece, od tada je ubijeno, a više od 79.200 je povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.