priznale nezavisnost

Palestinski predsjednik Abbas pozdravio odluke tri države. Izraleski ministar Katz tvrdi da je to znak da se “terorizam isplati”

Izraelski ministar vanjskih poslova naredio je ambasadorima svoje zemlje u Irskoj i Norveškoj da se odmah vrate kući, dodajući da odluka od srijede šalje poruku svijetu da se "terorizam isplati".

Irska, Norveška i Španija danas su službeno priznale Palestinu kao zasebnu državu, zbog čega je Izrael opozvao svoje ambasadore dvije evropske države.

Temeljno pravo

Norveška i Španija saopćile su da će priznati palestinsku državu od 28. maja.

Španski premijer Pedro Sanchez je rekao da je jasno da "izraleski premijer Benjamin Netanyahu nema projekt mira za Palestinu, čak i ako je borba protiv terorističke grupe Hamas legitimna".

Norveški premijer Jonas Gahr Store dodao je:

"Ne može biti mira na Bliskom istoku ako nema priznanja. Teror su počinili Hamas i militantne grupe koje nisu zagovornici dvodržavnog rješenja i države Izrael. Palestina ima temeljno pravo na nezavisnu državu."

Nakon ove objave, izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz naredio je ambasadorima svoje zemlje iz Irske i Norveške da se odmah vrate kući.

Objavljujući na mreži X, Katz je naveo:

"Današnja odluka šalje poruku Palestincima i svijetu: Terorizam se isplati."

Rekao je da bi priznanje moglo spriječiti napore da se vrate izraelski taoci koji se drže u Gazi i čini prekid vatre manje vjerovatnim "nagrađivanjem džihadista Hamasa i Irana".

Napadi na Gazu

"Izrael neće šutjeti pred onima koji potkopavaju njegov suverenitet i ugrožavaju njegovu sigurnost", dodao je Katz.

Ovo se dešava u trenutku kada izraelske snage vode napade na sjeverni i južni rub Gaze, uzrokujući bijeg stotina hiljada ljudi, ograničavajući dotok pomoći i povećavajući rizik od gladi u palestinskoj enklavi.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozdravio je priznanje palestinske države i pozvao druge zemlje da slijede taj primjer.

U izjavi koju je prenijela službena novinska agencija Wafa, Abbas je rekao da će odluka potvrditi "pravo palestinskog naroda na samoodređenje" i podržava napore da se postigne dvodržavno rješenje s Izraelom.