Sport

Pandorini dokumenti otkrivaju Guardiolin tajni račun u Andori. Evo čemu je služio

Jučer je objavljeno najveće curenje tajnih dokumenata u historiji pod nazivom Pandora Papers, odnosno Pandorini dokumenti koje otkriva tajno bogatstvo oko 35 svjetskih vođa, i bivših i sadašnjih, te više od 300 dužnosnika širom svijeta.

Među njima su Tony Blair, Andrej Babiš, Vladimir Putin i njegovi saradnici. Ima i zvaničnika iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Tu su i jordanski kralj Abdullah II., indijska superzvijezda kriketa Sachin Tendulkar, kolumbijska pjevačica Shakira, njemački supermodel Claudia Schiffer, ruski televizijski režiser i producent nominiran za Oscara Konstantin Ernst, italijanski mafijaš Raffaele Amato s nadimkom Debeli Lell, ali i Pep Guardiola, trener Manchester Cityja.

Prema pisanju La Sexte i El Paisa, otkriveno je da je Guardiola izbjegavao plaćanje poreza u Španiji tako što je otvorio off shore račun u Andori. Andorska vlada je 2012. godine pod vodstvom Mariana Rajoya uvela porezne povlastice za bogate kojima je privukla brojne poznate nogometaše da otvore svoje račune u andorskim bankama, a isto je učinio i Guardiola.

Na tom računu u andorskoj banci Guardiola je primao novac koji je zaradio igrajući za Al Ahly u Kataru, a prema pisanju španskih medija preko računa je provukao oko 500 hiljada eura na koje je platio samo 10% poreza.

Također, Guardiola se pojavljuje kao predstavnik kompanije pod nazivom Repox Investments koju je koristio kako bi sakrio svoj identitet dok je kroz andorsku banku provlačio novac koji je od 2007. do 2012. zarađivao prvo kao trener Barcelone B, a onda i prve ekipe.