članica sds-a

Pandurević o odluci vlasti RS: Izgleda da Schmidtova batina ima utjecaj na njih

Članica Predsjedništva Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević komentarisala je izjavu lidera Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića da "je izlazak vladajuće koalicije na izbore rušenje dogovora opozicije u Republici Srpskoj i Christiana Schmidta (visoki predstavnik u BiH, op.a.)".

''Nije im Schmidt branio da odgovore na zahtjeve SDS-a koje im je uputio predsjednik SDS Milan Miličević. Podsjetit ću, tražio je da kažu da će predsjednik RS potpisati Izborni zakon RS i tražili smo da se istovremeno održe izbori i za predsjednika RS i Narodnu skupštinu.

Jasno je da se boje tih izbora, pa radije gutaju žabe, krokodile.

I nije problem da jedu šta hoće, navikli smo da su gladni, ali neka nas ne uvlače u svoje laži i manipulacije'', kaže Pandurević.

Ona kaže da ''nije opozicija odobrila CIK-u sredstva za provođenje izbora i to po nametnutom zakonu Christiana Schmidta nego je to učinio ministar finansija Srđan Amidžić koji je iz SNSD''.

''Zašto ne sankcioniše Amidžića jer je priznao 'turistu i njegov zakon'? Gdje su ostavke članova OIK i GIK koje su obećavali? Izgleda da Schmidtova batina ima utjecaj na njih. Problem RS nije SDS jer mi smo navikli na kazne i nas nikada niko nije mogao ucijeniti.

Problem RS je gramziva i ucijenjena vlast koja se samo retorički konfrontrira sa strancima, a na djelu radi sve što im kažu'', kaže Pandurević.

Ona ističe da je krajnje neljudski i bezobrazno, SDS kriviti za bilo šta i dovoditi ga u kontekst kolaboracija, i to u momentu kada je potpuno stigmatizovan.

''Te lažne patriote pokušavaju onemogućiti izlazak na izbore SDS-u, nadajući se da nam CIK neće ovjeriti učešće na izborima jer su nam oni zamrznuli račun. Deceniju i po čine sve da nas pobijede u Semberiji, Posavini, Tesliću, Istočnoj Ilidži, Sokocu, i kako im to ne ide od ruke posegnuli su pokušaju zabrane SDS-u da izađe na izbore.

Nakon 20 godina na OFAC-ovoj listi, agencije RS su ugasile naš račun, a zna se koga one slušaju'', poručuje Aleksandra Pandurević.

Ona primjećuje da lažne patriote nisu danas rekle da ''neće na izbore ako se ne dozvoli da SDS ne izađe na izbore'', navodi se u saopćenju SDS-a.

''Tim su potpuno demaskirali svoj plan i potvrdili naše sumnje da su oni ti koji čine sve da SDS ne izađe na izbore.

Sjeverna Koreja im zavidi na stepenu diktature'', zaključuje Pandurević.