reakcije

Pandurević: SNSD je urušio Narodnu skupštinu toliko da je ostalo samo još da joj temelje iskopaju

Član Predsjedništva Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević je, povodom najave SNSD da će izaći na lokalne izbore koje je raspisala Centralna izborna komisija (CIK) BiH, izjavila je da nije bilo za očekivati da "SNSD usvaja Izborni zakon Republike Srpske da bi po njemu izašao na izbore".

"Od samog početka je jasno da su, po ko zna koji put, zloupotrijebili i ponizili Narodnu skupštinu da bi varali građane Republike Srpske. Prosto je nevjerovatno koliko oni ponižavaju ovaj narod i smatraju ga neinteligentnim. Narodnu skupštinu su svojim igricama toliko ponizili i urušili da je ostalo još samo temelje da joj iskopaju - saopćila je Pandurević.

Dok se usvajao Izborni zakon Republike Srpske, podsjeća, u isto vrijeme je ministar finansija BiH Srđan Amidžić postupio po zakonu Christiana Schmidta i odobrio CIK-u novac za provođenje izbora.

"Kada su pozivali članove OIK i GIK da podnesu ostavke, njima su istovremeno došapnuli da ih ne podnose. Onda su od CIK-a zatražili da u Prnjavoru, Gradišci i Prijedoru potvrdi izbor novih članova GIK kojim je istekao mandat. Sve ovo je besramno ponižavanje Narodne skupštine, ali i naroda za koji očito misle da je i slijep i glup. Narod niti je slijep niti je glup, nego je preplašen zbog teške pozicije i izolacije u koju je dovedena Republika Srpska' - ocjenila je.

Smatra da "praksa da se u Narodnoj skupštini zategne konopac, a onda u Sarajevu drugo radi, skupo košta Republiku Srpsku".

"U Skupštini usvoje zaključke da nema usvajanja evropskih zakona dok se ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH, a onda u Sarajevu usvoje 10 zakona i hvale se da su motor integracija. Dva puta su raspisivali referendum o Sudu i Tužilaštvu, dok su im u Sarajevu povećavali budžete i zapošljavali nove tužioce, a sad planiraju i formiranje Apelacionog suda. O nezavisnosti Republike Srpske govore od 2006. godine, a umjesto nezavisnosti dobili smo slabu, ranjivu, ekonomski osiromašenu i od stanovništva ispražnjenu Republiku Srpsku koja je potpuno međunarodno izolovana, anatemisana i trpi sankcije - navodi Pandurević.

U Dodikovoj najavi da će Srpska izbore provesti po svom Izbornom zakonu 2026, zaključuje Pandurević, ima istine taman koliko i u ranijoj najavi da će Republika Srpska 2017. raspisati referendum o nezavisnosti ukoliko joj se do tada ne vrate neustavno prenijete nadležnosti, saopćeno je iz Sektor za politiku i medije SDS-a.