Hladan znoj

Panika u VSTV-u zbog konkursa za zamjenike glavnog tužioca: Ko se prepao dvojca Pašić-Čampara?

Hapšenjem suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića pokrenut je talas panike i straha u VSTV-u.

Krovna je to pravosudna institucija kroz koju su mešetarili brojne sumnjive i kontroverzne osobe, a najveći trag ostavili su Milan Tegeltija, i uhapšeni dvojac Debevec-Osmica.

I upravo je hapšenje Debevca i Osmice, a posebno otvaranje telefona bivšeg predsjednika Suda zabrinulo pojedine članove VSTV-a, jer bi se mogla otkriti njihova uloga u brojnim malverzacijama, nagodbama i pogodbama. Dodatni problem za za pojedine jeste i slučaj Ibrahima Hadžibajrića, gdje su iz predmetnog spisa misteriozno nestali njihovi članovi porodice.

Uz to, dodatnu paniku posljednih dana izaziva konkurs za zamjenike glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Već je procurilo da su glavni pretendenti za ovu poziciju tužitelji Bojana Jolović, Džermin Pašić, Dubravko Čampara i Enisa Adrović.

A, za uplašene glavni su problem Čampara i Pašić, udarne igle istraga koje se vežu za Sky aplikacije.

Zanimljivo je da su zbog toga promijenjeni i narativi, pa više ne smeta Bojana Jolović, kao ni glavni tužioc Milanko Kajganić koji se vodi kao pijun Milorada Dodika.

Svaka kombinacija koja nije Čampara-Pašić ustvari je za uplašeni dio VSTV-a dobrodošla, a zanimljivo je da je jedan od onih koji se upleo u cijelu priču član VSTV-a Sanin Bogunić. Njega su mediji već povezivali sa određenim biznismenima i mutnjim radnjama Debevca, no čeka se rasplet u ovom slučaju.

Šta je zapravo problem?

Čampara i Pašić su favoriti za pozicije zamjenika glavnog tužioca. Prvi iz reda Ostalih, a drugi iz reda Bošnjaka.

Problem je što su njih dvojica prve kontakt tačke stranih agencija kada je u pitanju Sky aplikacija i podaci iz drugih kriptovanih aplikacija. Pravosudnom klanu koji se veže uz Osmicu i Debevca stalo je obustaviti, eutanazirati ili bar minimizirati sve istrage koje se tiču Sky aplikacije predstavljajući te podatke 'nesigurnim' i 'eventualno nezakonitim'.

Motiv za takvo ponašanje sasvim je jasan i očigledan.

Za tu svrhu, tom dijelu VSTV-a nije važno što bi ulaskom Pašića i Čampare u vrh Tužilaštva BiH, ova institucija bila ojačana, kako to oni kažu, probosanskim snagama, a posebno je indikativno što to smeta jednom Boguniću!?

Koliko se retrogradni dio pravosudne zajednice plaši Pašića (koji je uzgred bio špic tužilačkog tima koji je Fadila Novalića poslao u zatvor) i Čampare pokazuje i to da se problematizira da bi jedan od njih dvojice mogao preuzeti čak kormilo Tužilaštva BiH i postati glavni tužilac!

Posebno je šokatno da se to problematizira u trenutku kada na čelu Tužilaštva BiH imamo čovjeka koji se povezuje direktno sa Miloradom Dodikom, a koji trenutno pravi haos u BiH i prijeti dodatnom eskalacijom. Tužilaštvo na čelu s Kajaganićem nije u stanju procesuirati niti jedno negiranje genocida, koje Dodik konstantno ponavlja, a postavlja se pitanje da li bi i kako djelovao u drugim situacijama? Navedimo samo primjer da je usvajanje izbornog zakona RS okaretkerisano kao direktni udar na državu, na koji Tužilaštvo nije reagiralo.

No, upravo takav Kajganić i takvo Tužilaštvo očito odgovara kompromitiranom dijelu pravosudne zajednice - jer, najbolje je da se ne redi ništa, osim onoga što se baš mora kako bi se stekao privid svrsishodnosti postojanja.