Sastanak lidera

Pao dogovor o Izbornom zakonu: Do idućeg petka u parlamentarnoj proceduri

Foto: Raport

Završen je sastanak vladajuće koalicije državnom nivou koji je održan u Istočnom Sarajevu.
Poslije sastanka u Mostaru, sastali su se i u Istočnom Sarajevu.

"Žao nam je što je došlo do zastoja nakon dobijanja statusa pregovarača. Došli smo u situaciju koja traži rješenja. Lokalni ljudi treba da rade na rješenjima spremni da narednih dana uputimo zakone, Izborni zakon BiH na odlučivanje u parlamentarnu skupštinu i da vidimo kakko da deblokiramo taj evropski put", prvi je poručio predsjednik SNSD-a i RS Milorad Dodik.

Lider HDZBiH Dragan Čović ukazao je na dio dogovora.

"Čini mi se da je rješenje da do narednog petka usvojimo Izborni zakon i time bismo riješili glavninu problema", kazao je Čović.

Nermin Nikšić, šef SDPBiH istakao je da je "ovaj današnji sastanak završen na način da smo opredijeljeni da se pokušamo vratiti na EU put da ga deblokiramo".

"Dat ćemo sve od sebe da u narednom periodu ponudimo Izborni zakon u parlamentarnu proceduru kako bi izborne procedure bile rezultat dogovora lokalnih vlasti", zaključio je Nikšić.

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde te ministar vanjskih posova BiH iznio je zvanični stav Trojke.

"Ponovit ću zadnju rečenicu jer su se domaći uspjeli dogovoriti o važnim pitanjima. Vrlo je težak bio sastanak, imamo suprotne stavove, ali domaći akteri moraju uloziti maksimum", kazao je Konaković i upozorio na to da je malo vremena, "u kratkom roku treba da imamo dokument koji će biti produkt domaćih aktera".

Nenad Stevandić, predsjednik NSRS kazao je da je na bazi dogovora otvoren put, koji je razvaljen visokim predstavnikom EU u BiH Christianom Schmidtom.

"Nadamo se vremenu da ono što dogovorimo niko neće poništiti, RS će sutra usvojiti svoj zakon i ono što je rekao Konaković, imamo mnogo stvari oko kojih se ne slažemo, recimo o rezoluciji o Srebrenici, ali nismo se potukli", rekao je Stevandić i dodao "razumijemo pritisak u Federaciji, oni razumiju u RS".