član Yakuze

Pao japanski mafijaški bos, njegova smrtonosna pošiljka mogla je promijeniti svijet: Jezivo je zamisliti posljedice

Član japanske mafije optužen je za krijumčarenje radioaktivnih materijala. Kako se navodi, 60-godišnji Takeshi Ebisawa pokušao je prodati uranij i plutonij za koje je vjerovao da će biti prebačeni u Iran za izradu nuklearne bombe.

Osim toga, Ebisawa je policiji poznat od ranije. Naime, 2022. godine optužen je za posjedovanje droge i oružja, a nakon ovog incidenta prijeti mu doživotna zatvorska kazna.

Član japanske kriminalne organizacije Yakuze, trenutno se nalazi u zatvoru u Brooklynu, a kako navode američke vlasti, Ebisawa i njegovi suradnici na Tajlandu su američkom tajnom agentu pokazali uzorke nuklearnih materijala.

Američki tajni agent predstavio im se kao trgovac drogom i oružjem koji je blisko povezan s iranskim generalom, na što su oni i nasjeli.

Tajlandske vlasti zaplijenile su uzorke koji stigli iz Mjanmara te su ih predali američkim istražiteljima koji su potvrdili da materijali sadrže uranij i plutonij, piše BBC.

Ebisawa je s agentom bio u kontaktu od februara 2020. godine kada mu je u šifriranoj komunikaciji pokušao objasniti da uranij nije dobar za zdravlje.

Kasnije je u septembru iste godine agentu poslao pismo s nazivom rudarske firme te mu ponudio prodaju 50 tona uranija i torija za 6,85 miliona dolara, a svojoj ponudi priložio je i fotografije s Geigerovim brojačem, koji se koristi za mjerenje razine radijacije.

Usto, tužitelji tvrde da je Ebisawa pokušao nabaviti velike količine oružja za pobunjeničku grupu u Mjanmaru.

"Jezivo je zamisliti posljedice da su ovi napori uspjeli, svi koji krijumčare takve materijale i prijete američkoj nacionalnoj sigurnosti i međunarodnoj stabilnosti, odgovarat će ministarstvu pravosuđa", rekao je Matthew G. Olden, pomoćnik državnog tužioca.