kijev priznao

Pao jedan od ključnih gradova u Ukrajini, Putinu bi to moglo donijeti novi predsjednički mandat

Ukrajinske trupe povukle iz opkoljenog istočnog grada Avdiivke koji je sada pod kotrolom ruskih agresorskih snaga.

Povlačenje, najavljeno dok se Ukrajina suočava s akutnom nestašicom municije nakon što se američka vojna pomoć odgođena mjesecima u Kongresu, imalo je za cilj spasiti vojsku od potpunog okruženja ruskih snaga nakon žestokih borbi, saopćio je Kijev.

General Oleksandr Syrskyi, koji je preuzeo kormilo ukrajinske vojske u velikom potresu prošle sedmice, rekao je da su se ukrajinske snage vratile na sigurnije položaje izvan grada.

“Odlučio sam povući naše jedinice i krenuti u odbranu s povoljnijih linija kako bismo izbjegli okruženje i sačuvali živote i zdravlje vojnika”, rekao je on.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da Avdiivka riskira da padne u ruke ruskih snaga zbog nestašice municije nakon višemjesečnog protivljenja republikanski većinskog Kongresa SAD novom paketu američke vojne pomoći Kijevu.

Zauzimanje Avdiivke ključno je za ruski cilj osiguravanja potpune kontrole nad dvije ukrajinske pokrajine koje čine istočnu industrijsku regiju Donbas, a moglo bi donijeti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu važnu pobjedu na bojnom polju dok traži novi predjednički mandat sljedećeg mjeseca.