Vatikan

Papa Franjo ponovo kaznio kardinala Burkea. Sada mu je oduzeo pravo na subvencionirani stan i platu

Papa Franjo

Papa Franjo odlučio je kazniti jednog od svojih najviše rangiranih kritičara, kardinala Raymonda Burkea, oduzimanjem prava na subvencionirani vatikanski stan i platu, u drugoj takvoj radikalnoj akciji protiv konzervativnog američkog svećenika u ovom mjesecu, navode dvije osobe upoznate s mjerama.

Franjo je na sastanku čelnika vatikanskih ureda prošle sedmice rekao da pokreće akciju protiv Burkea jer je on izvor "nejedinstva" u crkvi, rekao je jedan od učesnika sastanka 20. novembra. Učesnik je govorio pod uvjetom da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da otkrije sadržaj susreta.

Franjo je kazao da uklanja Burkeove privilegije na subvencionirani vatikanski stan i platu kao umirovljeni kardinal jer je koristio privilegije protiv crkve, kazala je druga osoba koja je naknadno upoznata s papinim mjerama. Ta osoba je također progovorila pod uvjetom da ostane anonimna jer nije bila ovlaštena da otkriva detalje.

Burke nije primio nikakvo obavještenje o mjerama koje se poduzimaju, rekla je njegova sekretarica u tekstualnoj poruci u utorak za Associated Press.

Burke, 75-godišnji kanonski pravnik koga je Franjo otpustio s funkcije vrhovnog sudije Vatikana 2014. godine, postao je jedan od najotvorenijih kritičara pape, njegovog pristupa LGBTQ+ katolicima i njegovog reformskog projekta kako bi crkva bila osjetljivija za potrebe običnih vjernika.

Burke se dvaput pridružio drugim konzervativnim kardinalima u postavljanju formalnih pitanja papi, poznatim kao "dubia", tražeći od njega da pojasni pitanja doktrine koja uznemiruju konzervativce i tradicionaliste. U prvom su tražili od Franje da pojasni svoj pristup razvedenim i civilno ponovo vjenčanim katolicima, a Franjo nikada nije odgovorio. U drugom, pitali su da li istopolni parovi mogu da dobiju crkvene blagoslove - i dobili su uslov možda kao odgovor.

Zatim, uoči Franjinog velikog sastanka biskupa prošlog mjeseca, poznatog kao sinoda, Burke je predsjedao svojevrsnim kontrasinodom samo nekoliko koraka od Trga Svetog Petra.