evo šta je poručio

Papa Franjo u Vatikanu primio nogometne reprezentativce Hrvatske

U dvorani Pavla VI u Vatikanu održana je privatna audijencija kod Svetog Oca, pape Franje, za hrvatsku nogometnu reprezentaciju i delegaciju Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

"Dok vi igrate nogomet, ekipa ste i imate čast predstavljati vaš narod.

Upravo ovo ‘biti ekipa’ je aspekt u sportu koji volim naglasiti zato što je usporedba društvenog života, u različitim ambijentima u kojima se s drugima živi i radi.

Individualni potezi su važni, maštovitost, kreativnost...

No, ako prevlada individualizam, onda se narušava cjelokupna dinamika i ne dostiže se cilj.

Zato vam hvala što dajete primjer kako biti ekipa", rekao je papa Franjo prilikom audijencije s reprezentativcima Hrvatske.

U nefomalnom razgovoru, kako javlja HNS-a, uoči nastupa na predstojećem Evropskom prvenstvu u Njemačkoj poručio je:

"Na posljednjem Svjetskom prvenstvu bili ste treći, ovaj put budite prvi ili drugi."

Marijan Kustić, predsjednik HNS, zahvalio se na prijemu i poklonio papi uokvireni dres hrvatske nogometne reprezentacije s brojem jedan i imenom Franjo na leđima te repliku prve lopte s kojom se počeo igrati nogomet u Hrvatskoj.

"Blagoslovljeni smo što smo imali priliku susresti se sa Svetim Ocem. Slogan naše reprezentacije je samo jedna riječ, a to je porodica. Porodične vrijednosti temelj su svih naših uspjeha.

Zajedništvo, jedinstvo, saradnja, poštovanje, podrška, prijateljstvo, ljubav i vjera: to je ono što ova reprezentacija predstavlja, promovira i živi iz dana u dan.

Ovaj susret dodatno nas je inspirirao da nastavimo istim smjerom, dostojno predstavljati naš narod i domovinu", istaknuo je Zlatko Dalić, selektor Hrvatske.

Poslije audijencije, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško proveo je reprezentativce Hrvatske i delegaciju HNS-a kroz Baziliku Svetog Petra.

Zajednička molitva izgovorena je kod oltara Svetom Ivanu Pavlu II, kojoj je prethodilo zajedničko fotografiranje.