katolički poglavar

Papa izazvao haos izjavom o ‘pederima’

Papa Franjo


Papa Franjo trenutno izaziva pometnju izjavom o dopuštenju otvorenim gay muškarcima da se obučavaju za svećenike.

Poglavar Crkve navodno je privukao pažnju krajnje nepristojnim izborom riječi na nejavnom susretu s oko 200 biskupa u Vatikanu…

  Kako bi objasnio zašto je bio protiv primanja ove skupine u sjemeništa u zemlji, crkveni je vođa navodno rekao da je tamo već bilo "previše pederizma".

  Froci

  Izraz “froci” koji papa navodno koristi otprilike odgovara našem izrazu “peder” i obično se u Italiji doživljava kao pogrdan. U jeziku glavnoga grada Rima također se često koristi kolokvijalno i to ne nužno pogrdno.


  Papine riječi očito su medijima prenijeli neki sudionici biskupskog susreta. O tome je u ponedjeljak navečer izvijestio i rimski dopisnik časopisa America, koji izdaje isusovački red i koji je uglavnom propapin, pozivajući se na očevice.

  Tim navodnim citatom Franjo trenutno izaziva pomutnju u Italiji.

  Prema La Repubblici, neki su biskupi smatrali odabir riječi Franjinom nenamjernom greškom, čiji maternji jezik nije italijanski nego španski. Prisutnima je bilo jasno da papa nije svjestan koliko je ta riječ uvredljiva na italijanskom jeziku, rekli su biskupi.

  Rasprava o homoseksualcima u sjemeništu


  Na činjeničnoj razini, odbacivanje spolno aktivnih homoseksualaca u svećeničkom školovanju odgovara aktualnim smjernicama Rimokatoličke crkve po tom pitanju. Norma je usvojena 2005. godine pod papom Benediktom XVI. (2005.-13.), a potvrdio papa Franjo 2016.

  Biskupi u Italiji raspravljali su o fleksibilnijem pristupu ovim smjernicama s obzirom na sve manji broj upisa u većinu sjemeništa u zemlji i promjenu društvene klime prema homoseksualcima. Papa je sada očito negativno komentirao ovu raspravu. Ni Vatikan ni Italijanska biskupska konferencija u ponedjeljak navečer nisu dali nikakve izjave o tom pitanju.

  “Blokirajte porezni novac za crkvu”


  Italijanske LGBTQ udruge bile su ogorčene. Žali se na homofobiju u Crkvi.

  “U Katoličkoj crkvi više ne znamo gdje sakriti mnoge homoseksualce među klerom. Represivnoj politici Katoličke crkve prema LGTQBIA+ zajednici mora doći kraj”, komentirala je Rosario Coco, predsjednica gay udruženja Gaynet.


  “Ne smijemo zaboraviti da se i sjemeništa u Italiji finansiraju novcem italijanskog poreza. Ako se ova papina diskriminirajuća izjava potvrdi, zahtijevamo da vlada u Rimu blokira porezni novac za Katoličku crkvu,” zahtijevao je Fabrizio Marrazzo, glasnogovornik stranke Gay Lgbt+.