Vatikan

Papa ponovio vulgarnu riječ za LGBT osobe: Pederluk se osjeti u zraku

Papa Franjo je ponovo upotrijebio vrlo uvredljivu riječ za homoseksualne osobe za što se već izvinio prošli mjesec, izvijestila je u utorak novinska agencija ANSA.

Talijanski mediji pripisali su Papi riječ "frociaggine", vulgarnog izraza na talijanskom jeziku koji se ugrubo prevodi kao "pederluk", kada se 20. maja iza zatvorenih vrata sastao s talijanskim biskupima.

Prema ANSA-i, Franjo je u utorak ponovio tu riječ na susretu s rimskim biskupima, rekavši da "se pederluk osjeti u zraku u Vatikanu" i da bi bilo bolje da se mladićima homoseksualnih sklonosti ne dopusti ulazak u sjemenište.

Zamoljen za komentar te vijesti, vatikanski ured za medije uputio je na priopćenje sa sastanka u kojem se kaže da je Papa ponovio potrebu da se prigrle gay ljudi u Crkvi, no da se zadrži oprez prema njima kad postaju sjemeništarci.

Nakon što je pogrdan izraz za gay osobe upotrijebio prvi put, novine Corriere della Sera citirale su anonimne biskupe koji su bili u prostoriji i sugerirali da Papa, kao Argentinac, možda nije shvatio da je talijanski izraz koji je upotrijebio uvredljiv.

Franjo (87) je tokom svog 11-godišnjeg pontifikata zauzimao otvoreniji pristup LGBT zajednici.

Na početku svog papinstva 2013. je rekao: "Ako je osoba gay i traži Boga i ima dobru volju, tko sam ja da sudim?" i prošle je godine dopustio svećenicima da blagoslivljaju istospolne parove, što je izazvalo otpor konzervativnog svećenstva.

Neki vatikanski promatrači kažu da mu posljednji potezi podrivaju autoritet i otvaraju pitanja o njegovim stvarnim uvjerenjima i reformama koje je imao na umu za Crkvu.