Svijet

Papa: Porodično nasilje je gotovo sotonski čin

Porodično nasilje je “gotovo sotonski” čin, ocijenio je papa Franjo u intervjuu za talijansku televiziju, inzistirajući na dostojanstvu žrtava čiji se broj povećao od pandemije.

“Toliko je žena zlostavljano i premlaćivano u vlastitim domovima, čak od ruke svojih muževa”, rekao je Papa u specijalnoj emisiji emitiranoj u nedjelju navečer na programu TG5 vodeći razgovor s četiri osobe koje su žrtve nasilja.

“To je problem koji je, u mojim očima, gotovo sotonski jer to znači iskoristiti slabost nekog tko se ne može obraniti”, dodao je Papa u emisiji pod naslovom Franjo i nevidljivi. 

“Možemo samo blokirati udarce. To je ponižavajuće, vrlo ponižavajuće”, dodao je Papa tokom razgovora s majkom žrtvom nasilja koja je morala pobjeći sa svojom djecom.

Ali “vidim puno dostojanstva u tebi jer da si izgubila dostojanstvo, ne bi te bilo”, dodao je. 

Broj slučajeva porodičnog nasilja u porastu je zbog pandemije i čestih zatvaranja. Od januaru je u Italiji, po podacima ministarstva unutarnjih poslova, ubijeno 112 žena, a u više od 50 posto tih slučajeva ubio ih je njihov sadašnji ili bivši suprug ili partner. 

Papa, koji je u petak proslavio 85. rođendan, u više je navrata zauzeo stav protiv nasilja nad ženama, za koje je 2020. rekao da je “oskvrnjenje”.

“Svako nasilje nad ženama je oskvrnjenje Boga, rođenog od žene”, upozorio je tada Papa. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare