Vještačka inteligencija

Par dana prije smjene Altmana šefovi upozoreni na “otkriće koje prijeti čovječanstvu”

Reutersu je jutros ekskluzivno objavio da je upravni odbor kompanije OpenAI nekoliko dana prije smjene šefa uprave Sama Altmana dobio vrlo ozbiljno upozorenje. Podsjetimo, šef uprave OpenAI-ja, ključne kompanije za razvoj umjetne inteligencije koja stoji iza ChatGPT-ja, bio je naprasno smijenjen na četiri dana, a jučer je objavljeno da se vraća na istu funkciju.

Reuters je jutros objavio da je nekoliko istraživača iz OpenAI-a napisalo je pismo upravnom odboru kompanije upozoravajući na moćno otkriće na polju umjetne inteligencije (AI) za koje su rekli da bi moglo zaprijetiti čovječanstvu, rekle su Reutersu dvije osobe upoznate s tim pitanjem.

Dva ključna događaja uoči smjene

To pismo, o kojem se dosad nije izvještavalo, te razvoj algoritma umjetne inteligencije bili su ključni događaji uoči smjene Altmana, kojeg mnogi smatraju ocem generativnog AI-ja, rekla su dva izvora. Prije njegova jučerašnjeg povratka u Open AI, više od 700 zaposlenika prijetilo je da će dati otkaz i pridružiti se osnivaču Microsoftu u znak solidarnosti sa svojim otpuštenim čelnikom, piše Index.

Reutersovi izvori su opisali pismo kao jedan od faktora na dužem popisu pritužbi odbora koje su dovele do Altmanove smjene, među kojima je bila i zabrinutost zbog komercijalizacije razvoja AI-ja prije nego što se u potpunosti razumiju posljedice. Reuters nije uspio pregledati kopiju pisma, a osoblje koje je napisalo pismo nije odgovorilo na zahtjeve za komentar.

OpenAI u internoj poruci potvrdio projekt Q*. Što je to?

Nakon što ga je kontaktirao Reuters, OpenAI, koji je odbio komentirati pismo, potvrdio je u internoj poruci osoblju projekt pod nazivom Q* i pismo upravi prije smjene Altmana, rekao je jedan od izvora. Glasnogovornik OpenAI-ja rekao je da je poruka, koju je poslala dugogodišnja direktorica Mira Murati, upozorila osoblje na određene medijske priče, ali nije komentirala njihovu točnost.

Neki u OpenAI-ju vjeruju da bi projekt Q* mogao biti oznaka za značaja napredak u potrazi za onim što je poznato kao umjetna opća inteligencija (AGI), rekao je jedan izvora za Reuters. OpenAI definira AGI kao autonomne sustave koji nadmašuju ljude u većini ekonomski vrijednih zadaća.

Uz pomoć golemih računalnih resursa, novi je model mogao riješiti određene matematičke probleme, rekla je osoba pod uvjetom anonimnosti jer osoba nije ovlaštena govoriti u ime tvrtke. Iako su matematiku izvodili samo na razini učenika osnovne škole, rješavanje takvih testova učinilo je istraživače vrlo optimističnima u pogledu budućeg uspjeha Q*-a, rekao je izvor.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi mogućnosti Q* koje su opisivali istraživači.