Francuska

Pariz uvodi nove mjere povodom Olimpijskih igara: Pojačane sigurnosne kontrole, beskućnici dobijaju privremeni smještaj…

Francuska vlada donosi nove mjere uoči Olimpijskih igara koj će se održati u Francuskoj od 26. jula do 11. augusta sljedeće godine.

Grad Pariz i francuska vlada rade na mjerama koje će osigurati da Olimpijske igre prođu bez incidenata u Parizu, koji je od marta poprište štrajkova, protesta i nasilja.

Tokom Olimpijskih igara provodit će se sveobuhvatne sigurnosne kontrole pri čemu će deseci hiljada sigurnosnih kamera pratiti rad hiljada zaštitara.

Planirano je da stotine beskućnika koji žive na ulicama glavnog grada Pariza dobiju besplatan smještaj u centrima za privremeni smještaj izvan grada na tri sedmice.

Tu su i nove mjere i planovi za saobraćajnu mrežu kojom će se koristiti gosti na Olimpijskim igrama. Na pojedinim dionicama neće se kretati vozila, a neće se kretati ni pješaci.

U Francuskoj se od sredine marta širom zemlje održavaju masovni protesti protiv pokušaja vlade da podigne dobnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.