Regionalna saradnja

Parlamentarna delegacija BiH u Trstu na konferenciji o provođenju Platforme CEI

Učesnici konferencije usvojili su deklaraciju u kojoj su istakli potrebu da se, u suočavanju sa najnovijim geopolitičkim izazovima i kretanjima u Evropi

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative (CEI) Predrag Kožul i član Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH Džemal Smajić učestvovali su danas u Trstu na konferenciji posvećenoj provođenju Platforme CEI.

Na konferenciji su učestvovali predsjedavajući državnih delegacija u Parlamentarnoj dimenziji CEI, kao i predsjedavajući i članovi komisija/odbora za spoljne poslove parlamenata 17 država članica CEI. Razgovarali su o nastavku i intenziviranju regionalne saradnje zemalja članica s ciljem ubrzanja procesa evropskih integracija država u statusu kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Učesnici konferencije usvojili su deklaraciju u kojoj su istakli potrebu da se, u suočavanju sa najnovijim geopolitičkim izazovima i kretanjima u Evropi i zemljama susjedstva, ojača obnovljeni multilateralni pristup za bolje predstavljanje zajedničkih interesa zemalja centralne i istočne Evrope, uključujući i Balkan, jačanjem CEI kao primarnog i naopsežnijeg foruma za regionalnu saradnju.

U deklaraciji se naglašava da bi CEI mogla djelovati kao regionalna platforma, koja bi formulisala zajedničke stavove za druge multilateralne forume Evropske zajednice. To bi, kako se navodi u dokumentu, moglo za rezultat imati snažnu podršku procesu proširenja Evropske unije.

U deklaraciji se predlaže uspostavljanje konvencije za jačanje CEI, koju bi činila po dva poslanika i predstavnika vlade svake zemlje članice. Konvencija bi trebala da izradi prijedlog usmjeren na jačanje CEI da bi se podstakla regionalna saradnja i obnovljeni multilateralni pristup u centralnoj i istočnoj Evropi, kao i na Balkanu.

Učesnicima konferencije u Trstu obratili su se zamjenik predsjednika Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Italije Antonio Tajani, predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove i odbranu Senata Republike Italije Stefania Craxi, predsjedavajući Komisije za spoljne poslove i poslove Evropske zajednice u Predstavničkom domu Parlamenta Republike Italije Giulio Tremonti, kao i predsjedavajući Delegacije Italije u Parlamentarnoj dimenziji CEI Salvatore Caiata, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PS BiH.