Region

Patrijarh Porfirije služi liturgiju u Jasenovcu. Tu je i Milorad Dodik

Episkopija Pakračko-slavonska pozvala je vjernike i sve ljude dobre volje danas sudjeluju u liturgiji koju će služiti patrijarh Porfirije.

Naime, nakon liturgije patrijarh Porfirije i episkopi posvetit će ruski spomen-križ u porti manastira i položiti kamen temeljac Cetinjskog gumna, a zatim će posvetiti slavski kolač i žito na humku kod Kamenog cvijeta u spomen-području Jasenovca.

U Jasenovcu su i šef SDSS-a Milorad Pupovac, potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Također, prisustvuje i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Patrijarh Porfirije na liturgiji je rekao da se ovdje nikada nisu okupljali da bi se bavili matematikom, brojkama, ko je više zla nanio.

“Ovo je za nas mjesto molitve. Dolazimo ovdje s pijetetom kao sto odlazimo na mjesta gdje su stradali drugi ljudi…. Ovo je mjesto Gospod odredio da bude mjesto s kojeg se 24 sata uznosi molitva za čitav ljudski rod, za mir u svijetu… Ovo je mjesto na kojem se sjećamo, pamtimo one koje su stradali i mjesto na kojem Gospod urazumi srca da se više nikada nikome slično ne dogodi. Naš odgovor je molitva, jer prosvjećuje um… Ovdje su stradali nevini ljudi i mi znamo da svaka nevina žrtva jest mučenik”, naveo je Porfirije.

Između ostalog, on je kazao da crkva nije konstiuirana po bilo kojem političkom modelu.

"Ima svoje ustrojstvo. Nije bilo kakva politička organizacija. Ne poklapa se s političkim ni državnim ciljevima. Ona je iznad granica vremena i prostora. Crkva ima svoj unutarnji poredak. Mi u crkvu ne dolazimo da bismo bili veći Srbi, a siguran sam da nitko ne ide u crkvu da bude veći Hrvat. Ako ide, promašio je. Crkva postoji da mi egoistični, cinični, mrzitelji jedni drugih pokušamo dodirnuti tajnu smisla postojanja, tajnu Krista. U tom smislu Crkva nema ama baš nikakve veze s bilo kojom vrstom politike ovoga svijeta. Srpska pravoslavna crkva jest autokefalna, koja ima svoju kanonsku jurisdikciju i priznata je od drugih”, naveo je Porfirije.