KOLUMNA S JUGA

Patriotsko ulje na vatru

Brani se federalni zastupnik imunitetom i zloupotrebljava ga omalovažavajući i gazeći svoju svetu zastupničku ulogu stvaranja boljeg društva
Sa mirnih protesta u Stocu

Još su nam jednom pokazali kako su jezici i jezičine pretvorene u vatru pod jagodicama nad tipkovnicama brže od pameti i kako je licemjerje jedna od glavnih odlika ove zemlje. Pri tome, nitko od onih koji olako posežu za dijeljenjem pravde, ne razmišljaju o nesagledivim posljedicama koje njihovo viđenje stvarnosti može izazvati.

Napadi u Stocu i Mostaru

Napadi u Stocu i Mostaru, pripisani navijačkim obračunima, pokazali su puno toga. Prvo, da ispada kako je od svakog klupskog uspjeha važniji navijački mišić. Potom, pokazali su po tko zna koji put kako smo izbirljivi kad je u pitanju ''naše'' i ''njihovo'' nasilje i kako sami sebi skačemo u stomak i u usta nesvjesna prljavštine jer jedno osuđujemo a drugo prešućujemo.

A pored svega toga, pokazalo se kako se najglasniji u našem društvu uvijek budu glasovi koji umjesto na razum i promjene društva na bolje, pozivaju na novo navijanje i novo razdvajanje.

Da bude jasno, potpisnik ovih redova ne zauzima niti jednu stranu jer smatra da kod nas lopta nije okrugla nego je puna šiljaka na koje se neprestano nabija naša mladost i o koje se buše stotine balona patriotizma, domoljublja i svih drugih šarenih laža. Jer, te laže ne hrane djecu što završavaju razbijenih glava po pohabanim asfaltima dok oni drugu ispljunu riječ, nabiju loptu i neokrznuti odu.

No, onima koji se kunu u bolju Bosnu i Hercegovinu i koji u svojim ljubavima između redaka tvrde da će zemlja biti bolja što bude više modrica na tuđim tijelima bez da vide svoje šake, trebalo bi biti jasno da neizjedanačavanje nasilja i neosuđivanje svačijih okrvavljenih ruku ne vode boljoj zemlj. Samo novim modricama.

Batine uzavrelim jagodicama

Svima je valjda jasno, barem bi trebalo biti, da se osuditi napad na mladiće u Stocu, dignuti priču na visoku politiku i rasplesti govorancije kako nasilja ne smije biti, a prešutjeti napad na mladića u Mostaru, opisivati to kao navijačku pobjedu unatoč teškim ozljedama i ne pozivati na osude počinitelja, može i mora tumačiti samo licemjerjem i nikako drugačije. U protivnom, može se samo govoriti o nastavku batina uzavrelim jagodicama koje ne kontrolira uzavrela glava.

Činjenica je da su, navodno – jer čekamo sporo pravosuđe koje bodove prikuplja na presudama za promet – navijački obračuni opet pojačali plamen netrpeljivosti koji se iz ljubavi prema jednom klubu i mržnje prema drugom pretvorio u vatru koja nikako da splasne. Činjenica je da i napad desetorice na jednog u Mostaru napadnuti nije htio prijaviti pa se mogu komentatori i kritičari vaditi na to. Činjenica je i da se inicijali napadnutog u Stocu spominju isti dan u drugom policijskom izvješću. No, činjenica je i da su dežurni komentatori i mediji, koji ne misle glavom nego brzinom, klikovima i strašću u komentarima zbog kojih broje više učitanih stranica za jeftine reklame, krenuli u razapinjanja i oslikavanje stvarnosti po svojem.

U svemu tome, žalosti i činjenica da se u najglasnijeg među njima pretvorio federalni zastupnik čija Facebook stranica trpi sve i svašta, a u većini slučajeva brisanja. Zastupnik - čijim imenom nećemo prljati ovaj tekst - je tako dao u javnost imena ''napadača'' bez provjere, ocrnivši ljude od kojih neki nisu ni bili u Bosni i Hercegovini za vrijeme napada.

Olako je zastupnik, koji se kune u borbu za bolju zemlju, jednaku za sve, pravednu i najpravedniju, napisao imena i onda ih, kad je vidio da je zeznuo, olako pobrisao ogavno poručivši kako je nekoga tom objavom ''zadevero''.

Brani se federalni zastupnik imunitetom i zloupotrebljava ga omalovažavajući i gazeći svoju svetu zastupničku ulogu stvaranja boljeg društva. Tako na najave tužbe za klevetu, bez isprike da je nekome nanio bol, nečiju obitelj izložio uvredama, prijetnjama i ruglu i sve to u bajramskom danu i sav ispunjen ljubavlju, da uživa zastupnički imunitet i da sve komentira ''u okviru vršenja svoje dužnosti''. Uz to, poručuje čovjeku kojeg je ocrnio da bi volio da bude tužen pa da ga onda ''odere za koju tisućinku'' misleći da se iskupio tako što je najavio da će novac dati u humanitarne svrhe.

Imunitet krda

I zaista, kao što ocrnjeni nije bio u Bosni i Hercegovini, tako zastupnik može pisati i blatiti što hoće i koga hoće jer na njegovoj zastupničkoj iskaznici stoji da ''uživa imunitet od dana verifikacije mandata do prestanka mandata prema Ustavu i zakonu''. Također, zastupnik piše kako mu se patriotizmu digne jer zna da ''ne može biti kazneno gonjen niti odgovoran u građanskom postupku za bilo koju radnju učinjenu u vršenju svoje dužnosti''.

Ako zastupnik, zaštićen nekakvim imunitom krda, smatra da je vršenje njegove dužnosti javno iznositi imena koja nemaju veze s nekim kriminalnim djelom i poticati na hajke i nove mržnje, onda je to čudna dužnost, čudno domoljublje, čudan parlament, čudna država i još čudnija budućnost. Stranka iz koje dolazi je dokazala već nebrojeno puta da je čudnog domoljublja i čudnih dužnosti.

Tako je čudno sve u ovome slučaju, a najčudnije kako biramo čije batine valjaju a čije ne i čija su djeca zaslužila da ih se mlati u ime loptaste gluposti nakon čega mi posežemo za izvitoperenim patriotizmima proučavajući mantru da je uvijek bolje kad naši udare na njihove i da su njihovi uvijek gori i da gore zaslužuju. I sve to u ime bolje, pravednije Bosne i Hercegovine.

Čudno je i što nam zastupnici kao dužnost odabiru ulje i vatru umjesto da predlažu zakone protiv mržnje. I one na tribinama, i one na ulicama i one za tipkovnicama. I prvenstveno za svojim.

Stavovi izneseni u ovom tekstu su lični stavovi autora i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Raporta