Ambasadorica Izraela

Ambasadorica Peleg stala u odbranu Kabirija: On je državljanim Izraela i država stoji iza njega

Inzistirati ćemo da bh. vlasti osiguraju da njegova prava ne budu povrijeđena ni na koji način, poručila je

Ambasadorica Izraela u BiH Galit Peleg uputila je pismo Vladi FBIH u kome se navodi da će izraelska ambasada "pomno pratiti ako se protiv Amira Gross Kabirija izvrši bilo kakva povreda međunarodnih zakona i ljudskih prava".

"Vođe slobodnog svijeta stale su uz Izrael u njegovim mračnim trenucima i hrabro osudile zločine Hamasa. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (Joe) Biden rekao je da je Hamas počinio čin čistog zla u kršenju svakog kodeksa ljudskog morala. S obzirom na to da su SAD i EU proglasili Hamas terorističkom organizacijom, svakako se ne čini pretjeranim tražiti isto od javnih dužnosnika u Bosni i Hercegovini, uključujući one u njenom glavnom gradu Sarajevu, poput gradonačelnice Benjamine Karić”, stoji u pismu, saopćeno je iz Ambasade Izraela.

Iz Amabasade navode da su uputili notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj pozivaju sve pravne i pravosudne organe u BiH "da izdrže svaki politički pritisak i da svoju dužnost obavljaju u skladu sa zakonom".

"Vjerujemo da državne institucije BiH ne smiju postati političko oruđe za ušutkavanje kritike te da BiH treba nepokolebljivo braniti demokratska prava svih, uključujući i gospodina Kabirija, da izraze svoje mišljenje, uključujući i demokratsko pravo da pozovu izabrane dužnosnike da osude zločine od Hamasa", navodi se u pismu.

"Koristimo ovu priliku da vas obavijestimo da će Ambasada Izraela pomno pratiti ukoliko se protiv gospodina Kabirija izvrše bilo kakva kršenja međunarodnih zakona i ljudskih prava, te inzistirati da bosanskohercegovačke vlasti osiguraju da njegova prava ne budu povrijeđena ni na koji način. Gospodin Kabiri je građanin Države Izrael i njegova država stoji iza njega", poručili su iz izraelske ambasade.

Urgentno pismo upućeno je Uredu visokog predstavnika u BiH te Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država koje su, kako je zaključeno, vrlo blizak saveznik Izraela.

Podsjetimo, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić objavila je da je na adresu Vijećnice dobila paket naslovljen na njeno ime sa prijetnjama koje joj je uputio Amir Gross Kabiri, izraelski biznismen i predsjednik M. T. Abraham Group, grupacije koja upravlja mostarskim "Aluminijem", nakon čega je morala reagovati i policija.