UTICAJ NA PROBAVU

Pet ljutih začina koji pomažu zdravlju i dobroj liniji

Istraživanja su pokazala da ljuti začinii umanjuju opasnost od kardiovaskularnih bolesti, uključujući i moždani udar, dok će pozitivno djelovati i na probavu te na metabolizam, pod uslovom da ih koristimo u umjerenim količinama

Iako u našoj kuhinji baš i ne koristimo mnogo različitih ljutih začina, istina je da u umjerenoj količini itekako mogu pozitivno djelovati na probavu, a i pomoći pri kontroli tjelesne težine.

Volimo slatko i slano, no tijelu trebaju i drukčiji okusi od onih koji su najugodniji nepcu. Pritom govorimo o kiselom, jer radi se o voću i povrću koje obiluje vitaminima i mineralima, a ne smijemo zaboraviti ni ljutu hranu, odnosno žestoko začinjenu.

Da, baš ljuti začini mogu biti jedno od rješenja koja će ti pomoći da dovedeš svoje zdravlje pod kontrolu. Istraživanja su pokazala da upravo oni umanjuju opasnost od kardiovaskularnih bolesti, uključujući i moždani udar, dok će pozitivno djelovati i na probavu te na metabolizam, pod uslovom da ih koristimo u umjerenim količinama.

Ljuta hrana može biti i perfektno rješenje za uspješno održavanje tjelesne težine, jer ne može se dogoditi da je trpaš u sebe bez ikakve kontrole, kao što se ponekad događa sa slatkišima i slanim grickalicama. Teško ju je također utrpati u sebe nabrzinu, što znači da je moraš jesti svjesno i tako poslati mozgu signal da su kalorije unesene u tijelo, što će produžiti u tvom umu osjećaj sitosti.

Naravno, postoje bolesti koje traže da se suzdržimo od pretjerano začinjene hrane, pogotovo ako imamo problema sa želucem. O tome se treba posavjetovati s doktorom. No, postoje i umjerene varijante koje možete pronaći u pregledu pet najboljih ljutih začina trenutno dostupnih u našoj kuhinji:

Biber

Da, biber dobro je poznati začin u našoj kuhinji. Koristilo ga se u našim domaćinstvima puno prije nego su se pojavile ljute varijante iz Amerike i s Dalekog Istoka.

Biber se pojavljuje u različitim bojama, a nama je najpoznatiji onaj crni. Koristi ga se u gulašima i varivima kojima daje posebnu aromu. Ako ga kojim slučajem zagrizeš dok jedeš svoj supni obrok, nije neki fenomenalan osjećaj, ali preživjet ćeš.

Za ovaj začin se vjeruje da je odlično rješenje za različite probavne probleme, a posebno zatvor, dok mu neki čak pripisuju ljekovita svojstva i u slučaju problema sa vrtoglavicom.

Kari

Kari je sve popularniji začin koji nam dolazi iz Azije. Jedan od njegovih sastojaka je kurkuma i najpoznatiji njegov proizvođač je Indija, s tim da se javlja u nešto drukčijem obliku u Tajlandu.

Postoji dvadesetak različitih verzija karija, od zelenog i crvenog do indijskih varijanti Tikka Masala, Korma i Jalfrezi. Korijander, čili, biber i so mogu biti neki od njegovih sastojaka, a hvali ga se, jer jača mikrobiom crijeva i omogućuje dobrim bakterijama da pobijede one loše te tako dovedu probavu pod kontrolu.

Čili

Jedan od najsnažnijih začina, zbog čega ga se treba koristiti u umjerenim količinama. Mnogo se koristi u meksičkoj kuhinji, ali ima brojne poklonike i u Aziji.

Radi se o ljutoj paprici, kakve se javljaju u različitim oblicima, od umjereno ljutih do potpuno brutalnih. Čili se koristi u supama, kao i u umacima, posebno onima od paradajza. Postoje recepti s čilijem čak i za kolače, a može ga se kupiti konzerviranog, sušenog pa i mljevenog.

Konzumiranje čilija aktivirat će probavne sokove u probavi, no važno je paziti na količinu ovog začina koju unosimo, pogotovo ako nemamo prethodna iskustva s njegovim konzumiranjem.

Đumbir

Za one koji imaju zdravstvenih problema i ne mogu jesti ljute paprike niti kari, đumbir je sjajno rješenje. Radi se o ljutoj, ali i slatkastoj začinskoj biljci iz porodice ljiljana.

Poznat je po svom soku pa i čaju, a u posljednje vrijeme sve se više korijen đumbira dodaje kao umjereni ljuti začin u jela, pogotovo ona supna.

Učinkovit je pri mučnini i različitim probavnim tegobama, a pripisuju mu još blagotvorno djelovanje kod migrene i osteoartritisa.

Cimet

Još jedan začin koji se može koristiti pri pripravljanju pikantnih jela. Kao i đumbir, njegova ljutina je umjerena i ne bi smio naškoditi zdravlju čak ni onih koji imaju problema sa želucem.

Postoji cejlonski cimet, kao i kasija varijanta koje se pomalo razlikuju po svom okusu, no oba su u stanju dati lagano ljutu aromu jelu.

Baš zbog njega paprenjaci imaju svoj poseban okus, a može ga se dodati jelima s rižom, složencima pa i različitim varivima. Ima protuupalna svojstva zahvaljujući svojim antioksidansima, što ublažava i mogućnost srčanih bolesti. Pozitivan mu je utjecaj i na rad metabolizma, kao i na održavanje nivoa šećera u krvi.

U svakom slučaju, bilo da tražimo žestoko ljuti začin ili umjerenu varijantu, svakako se radi o dodatku prehrani koji može poboljšati zdravlje organizma, a i olakšati mršavljenje. No, kod ljutih začina umjerenost je ključ uspjeha pa to svakako treba imati na umu dok kuhamo ili naručujemo hranu.