GLUKOZA U KRVI

Pet znakova inzulinske rezistencije koje je lako previdjeti

Četiri od deset odraslih osoba u dobi između 18 i 44 godine ima često zanemareno zdravstveno stanje koje može dovesti do dijabetesa tipa 2, prema istraživanju objavljenom 2022. godine. Riječ je o inzulinskoj rezistenciji.

Kada imamo inzulinsku rezistenciju, naše tijelo ne reagira učinkovito na inzulin, hormon koji gura glukozu iz krvi u naše stanice gdje se može koristiti za energiju, navodi Nacionalni institut za dijabetes, probavne i bubrežne bolesti (NIDDK). Zbog toga tijelo zahtijeva više inzulina kako bi pomoglo stanicama da apsorbiraju glukozu.

No, inzulinska rezistencija često nema nikakvih znakova ili simptoma. To može otežati prepoznavanje prije nego što napreduje do predijabetesa ili dijabetesa tipa 2. Ipak, dobra je vijest da se inzulinska rezistencija može kontrolirati, pa čak i poništiti. Stoga dijetetičarka Allison Knott upozorava da je važno obratiti pažnju na sljedeće znakove ovog stanja, od kojih su mnogi prikriveni.

Primjećujete promjene na koži

"Promjene na koži jedan su od manje poznatih znakova inzulinske rezistencije", kaže Knott za EatingWell. Kod nekih ljudi, inzulinska rezistencija može dovesti do razvoja kožnih mrlja ili acanthosis nigricans (tamne mrlje ispod pazuha ili na vratu) za koje se smatra da su povezane s prekomjernom proizvodnjom inzulina, prema NIDDK.

"Ako imate pitanja o svojoj koži, obratite se dermatologu", savjetuje dijetetičarka.

Možda ste se udebljali

Debljanje može biti znak inzulinske rezistencije, osobito ako imamo višak abdominalne masnoće, koja se naziva visceralna masnoća, prema studiji iz 2019. godine.

"Debljanje samo po sebi izlaže vas riziku od razvoja inzulinske rezistencije, ali sama inzulinska rezistencija također može dovesti do debljanja, što rezultira ciklusom koji može napredovati tokom vremena", objašnjava dijetetičarka.

Ipak, to ne mora biti ekstremno debljanje. Podaci studije iz 2022. godine otkrili su da polovina odraslih osoba s inzulinskom rezistencijom nije imala prekomjernu tjelesnu težinu.

Imate problema s koncentracijom

"Biti otporan na inzulin znači da glukoza nije lako dostupna za opskrbu stanicama energijom, uključujući one u mozgu. Zbog toga možete osjetiti ono što se obično naziva 'moždanom maglom'", ističe Knott.

Tvrdi da istraživanja sugeriraju kako ljudi koji imaju inzulinsku rezistenciju mogu imati lošiju kognitivnu izvedbu u usporedbi s onima koji nemaju to stanje. To je pokazala studija iz 2020. "Inzulinska rezistencija može oslabiti važne moždane procese koji utječu na mentalnu jasnoću", upozorava dijetetičarka.

Stalno ste gladni

Na glad utječe kombinacija hormona, a jedan od njih je inzulin. "S inzulinskom rezistencijom možete često osjećati glad, zato što uzrokuje visoku razinu šećera u krvi, čiji je simptom pojačana glad", pojašnjava Knott.

Imate niske razine energije

Budući da stanice ne dobivaju potrebnu energiju iz glukoze, možemo se osjećati umorno. "Važno je napomenuti da mnoga druga zdravstvena stanja mogu utjecati na razinu energije. U svakom slučaju, obavezno razgovarajte sa svojim ljekarom o hroničnom umoru", zaključila je dijetetičarka.